Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven & leefstijl       Langer leven & psychologie       Goji       Langer leven & suppletie    

1 1 - 0 6 - 2 0 0 7

  Levensverlengende goji-bes is emerging super food (BBC 9 June 2007) [Offline]
Volgens marktonderzoeker ACNielsen zijn superfoods in opkomst. De consument wendt zich af van de vitaminepillen en de functional foods, en omhelst voedingsmiddelen waarvan onderzoeken hebben aangetoond dat ze positieve gezondheidseffecten hebben, zoals spinazie, soja, zalm, groene thee en blauwe bessen. Nieuwkomer in dat marktsegment is de in september 2006 door supermarkt Tesco geintroduceerde goji-bes.
Ga je op zoek naar informatie over de goji-bes of Lyceum barbarum, dan stuit je via sites die goji-bessen verkopen onvermijdelijk op het verhaal van de man die 256 oud werd. Dankzij de goji-bes.
De naam van die man is Li Qingyuan of Li Chung-yun of Li Ching-yuen. Omdat je die naam op verschillende manieren kunt spellen, en natuurlijk ook omdat Li Qingyuan een mythische figuur is, heeft Wikipedia verschillende lemma's over hem [Wikipedia] [Wikipedia] waarvan de schrijvers langs elkaar heen hebben gewerkt.
Li Qingyuan zou zijn geboren in 1677. Als kind liep hij weg van huis en trok hij op met rondzwervende kruidengenezers, die hem leerden hoe hij met kruiden, het cultiveren van innerlijke rust en lange wandelingen ongekend oud kon worden.
En dat werd hij. Volgens ooggetuigen zag Li Qingyuan toen hij tweehonderd jaar oud was eruit als een vitale zestiger. Hij zou geheime krijgskunsten hebben beoefend, en colleges hebben gegeven aan de universiteit van Bejjing over levensverlenging.
In de jaren dertig nodigde een generaal van de Revolutionaire Garde Li Qingyuan bij hem uit, in zijn legerplaats
Li Qingyuan
Wann Hsien in de provincie Szechuan. Toen Li Qingyuan in 1933 terugkeerde naar zijn huis overleed hij. Zijn dood was voor Time aanleiding voor een nieuwsberichtje. [TIME May. 15, 1933]
Toen Li Qingyuan stierf was hij getrouwd met zijn 24ste vrouw. De vorige echtgenotes waren overleden - kennelijk at Li Qingyuan thuis alle gojibessen alleen op. In totaal verwekte hij tweehonderd kinderen. Of die net zulke slechte tafelgewoonten hadden als hun vader is niet bekend.
De Chinese generaal bij wie Li Qingyuan zijn laatste jaren doorbracht, Sen Yang, [Google] schreef een boek over de stokoude Chinees. Het heet A Factual Account of the 250 Year-Old Good-Luck Man, en of de inhoud nou bij elkaar is gefantaseerd of niet, het is de voornaamste informatiebron over Li Qingyuan.
Voordat we het vergeten: in goji-bessen zit onder meer germanium, selenium, beta-sisterol, cyperone, solavetivone, zeaxanthin, physalin en betaine.

1 5 - 0 6 - 2 0 0 7

  Dieet met veel flavonoiden beschermt mentale vermogens tegen veroudering (Am J Epidemiol. 2007 Jun 15;165(12):1364-71.)
Mannen en vrouwen die de 65 zijn gepasseerd zijn mentaal beter af naarmate hun dieet meer flavonoiden bevat. Dat ontdekten onderzoekers van het Franse INSERM in Bourdeaux toen ze zestienhonderd ouderen tien jaar lang volgden.
De proefpersonen kregen in die periode vier keer vragenlijsten voorgelegd die hun cognitieve vaardigheden testten. Ook moesten ze drie dagen in een dagboekje bijhouden wat ze aten.
Aan de hand van dat voedingsdagboek bepaalden de onderzoekers de dagelijkse inname van flavonoiden. Ze gebruikten daarvoor analyses die vertelden hoeveel quercetine, kaempferol, myricetine, luteolin en apigenin er in voedingsmiddelen zitten. Dat zijn de meest voorkomende flavonoiden.

Dieet met veel flavonoiden beschermt mentale vermogens tegen veroudering

Toen de onderzoekers hun proefpersonen aan de hand van hun inname van flavonoiden indeelden in vier even grote groepen, consumeerde de groep met de geringste inname niet meer dan 10 milligram flavonoiden per dag. De groep met de hoogste inname consumeerde dagelijks tussen de 18 en 37 milligram flavonoiden.
Hoe hoger de inname, hoe geringer de achteruitgang op de mentale scores.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken