0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Psychologie & longevity       Longevity & leefstijl       Longevity & suppletie    

2 8 - 1 1 - 2 0 10

  Appelpolyfenolen verlengen levensduur, mechanisme onbekend (Planta Med. 2010 Aug 17. [Epub ahead of print].)

De polyfenolen in appels verlengen de levensduur van het wormpje Caenorhabditis elegans met 12 procent. Het effect is vergelijkbaar met dan van resveratrol maar het mechanisme is ander, aldus de onderzoeksafdeling van het Japanse Asahi Breweries.

Appelpolyfenolen verlengen levensduur, mechanisme onbekend


Appelpolyfenolen verlengen levensduur, mechanisme onbekend
Resveratrol verlengt de life span van gistcellen en aaltjes doordat de verbinding het longevity-enzym sirt-2 stimuleert, het equivalent van 'ons' SIRT1. Het enzym wordt actief bij stress en honger en laat cellen zichzelf beschermen. Of zoogdieren langer leven door resveratrol is niet duidelijk, maar in proeven worden ze wel fitter en gezonder.

Nu zit resveratrol in piepkleine beetjes in rode wijn en pinda's. Het is niet mogelijk om via voedingsmiddelen genoeg resveratrol binnen te krijgen voor interessante effecten. In de schil van rode appels zitten echter aan resveratrol verwante polyfenolen in hogere hoeveelheden. Je ziet de samenstelling hieronder. Als die polyfenolen net zo werken als resveratrol, wel, dan opent dat perspectieven. Zeker als je een bierbrouwer bent die grote hoeveelheden appels verwerkt tot ciders.


Appelpolyfenolen verlengen levensduur, mechanisme onbekend


De onderzoekers gaven hun aaltjes een voedingsbodem met 65 microgram/ml procyanidins uit appels. [PC] Procyanidins zijn complexe fenolen, die zijn samengesteld uit catechinmoleculen. Andere aaltjes kregen voeding met 65 microgram/ml resveratrol [Res] of 100 microgram/ml appelpolyfenolen [AP]. Een controlegroep kreeg geen bio-actieve stoffen. [Cont]


Appelpolyfenolen verlengen levensduur, mechanisme onbekend

Appelpolyfenolen verlengen levensduur, mechanisme onbekend


De onderzoekers haalden ook de vrije basismoleculen [monomer fraction] uit hun extract - catechins, chalcones en phenolcarboxylic acids. Die hadden geen effect, zie je hierboven. De complexe procyanidins in appels doen dus het werk.

Hoe de appelfenolen de levensduur verlengen weten de onderzoekers niet. In mutant-aaltjes die door een verhoogde oxidatie korter leven hebben de fenolen geen effect. Er is dus geen anti-oxidantmechanisme in het spel.

In andere mutant-aaltjes die geen sir-2 aanmaken werken de fenolen ook niet. Appelfenolen doen dus iets met dat enzym. Maar in proeven waarin de onderzoekers direct kijken naar SIRT1 doen de fenolen niets - terwijl resveratrol in die proeven het longevity-enzym wel stimuleert. Resveratrol en appelfenolen doen dus op verschillende manieren hetzelfde.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken