Opgepoetst: 19-12-2022
Opgeladen: 24-6-2015
Opgeborgen in: Visolie, Ongewone anabole middelen
Translation: Fish oil supplementation makes over 60s more muscled and stronger (23-7-2015)

Zestigplusser wordt gespierder en sterker door suppletie met visolie

Als zestigplussers supplementen met visolie gaan gebruiken, nemen hun spiermassa en spierkracht toe. Dat rapporteren voedingswetenschappers van Washington University School of Medicine binnenkort in de American Journal of Clinical Nutrition. De onderzoekers lieten hun proefpersonen niet trainen met gewichten.


Zestigplusser wordt gespierder en sterker door suppletie met visolieStudie
De onderzoekers verdeelden enkele tientallen gezonde mannen en vrouwen van 60-85 jaar in 2 groepen. De ene kreeg gedurende een half jaar een placebo met maïskiemolie [Control], de andere slikte dagelijks 4 capsules met visolie [n3 PUFA].

In totaal consumeerden de proefpersonen in de visoliegroep dagelijks 1.86 gram EPA en 1.5 gram DHA. Zoveel visvetzuren krijg je ook binnen als 200-400 gram zalm, haring of sardines eet.

De proefpersonen slikten 2 capsules bij het ontbijt, en nog eens twee bij avondeten.


Zestigplusser wordt gespierder en sterker door suppletie met visolieDe onderzoekers gebruikten het klinische n-3-preparaat Lovaza van GlaxoSmithKline. Dat bevat ethylvetzuren. GlaxoSmithKline leverde de preparaten gratis, maar alle andere kosten werden gedragen door de Amerikaanse overheid.

Resultaten
In het half jaar dat het experiment in beslag nam veranderden het lichaamsgewicht en de lichaamssamenstelling van de proefpersonen niet. Wat wel veranderde was de omvang van de spieren van de proefpersonen. Die nam volgens scans significant toe.

De toename is bescheiden, maar je moet daarbij wel bedenken dat de spieren van de proefpersonen in de controlegroep verzwakten en slonken.

Witte balk: na 3 maanden; grijze balk: na 6 maanden.


Zestigplusser wordt gespierder en sterker door suppletie met visolieDe proefpersonen kregen door de suppletie meer kracht in hun handen, en konden een veer met meer kracht dichtknijpen. Bovendien nam door de visolie het totale aantal kilo's toe dat de proefpersonen bij de leg-press, chest-press, leg-extension en de leg-curl nog net 1 keer omhoog konden brengen.

De proefpersonen trainden trouwens niet met gewichten.

In 2010 publiceerden de onderzoekers ook al over dit project. Toen toonden ze aan dat suppletie met visvetzuren bij zestigplussers op moleculair niveau anabole processen stimuleert. Deze studie laat zien dat die effecten zich ook daadwerkelijk in spiermassa en kracht vertalen.

Conclusie
"In summary, results from our study show that fish oil-derived n-3 PUFA therapy has clinically important muscle anabolic and physical performance–enhancing effects in older adults", schrijven de onderzoekers.

"Additional studies are needed to determine whether long-term n-3 PUFA therapy can sufficiently slow the declines in muscle mass and function that normally occur in older adults to significantly delay or even prevent sarcopenia and a loss of physical independence or cure it in already sarcopenic persons."

Bron:
Am J Clin Nutr. 2015 Jul;102(1):115-22.

Meer:
Visolie verhoogt spiergroei in ouderen (22-12-2010)
Zes weken visolie: een halve kilo vet minder vet, een halve kilo vetvrije massa erbij (22-10-2010)
Hoe visolie bodybuilders kan helpen aan meer spiermassa (24-10-2008)


Combinatie krachttraining en suppletie met visolie houdt verouderende spieren sterk Visoliesupplementen goed voor testes Supplement met omega-3-vetzuren tilt functioneren longen op een hoger plan

Combinatie krachttraining en suppletie met visolie houdt verouderende spieren sterk
Als je spieren door veroudering hun kracht verliezen, dan is krachttraining een probaat middel om dat proces te stoppen en zelfs om te keren. Zeker als je krachttraining combineert met...

Visoliesupplementen goed voor testes
Als jonge mannen visoliesupplementen gebruiken, worden hun testes groter en neemt hun aanmaak van zaadcellen toe.

Supplement met omega-3-vetzuren tilt functioneren longen op een hoger plan
Volgens een humaan onderzoek uit Litouwen vergroot een dagelijkse dosis van 330 milligram omega-3-vetzuren de hoeveelheid zuurstof die de longen maximaal kunnen opnemen.