Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Krachttraining       Visolie       Ongewone anabole methoden    

2 2 - 1 0 - 2 0 1 0

  Zes weken visolie: een halve kilo vet minder vet, een halve kilo vetvrije massa erbij (J Int Soc Sports Nutr. 2010 Oct 8;7:31.)

Als je niet bang bent voor doses die hoger zijn dan fabrikanten aanbevelen, dan kun je met een braaf supplement als visolie extra vet verliezen en extra spierweefsel opbouwen. Volgens een onderzoek van het Amerikaanse Gettysburg College is het effect niet sensationeel, maar toch de moeite waard.

Visolie is op legio manieren een interessant supplement voor krachtsporters. [Visolie is ook de moeite waard voor duursporters, maar dat is een ander verhaal.] Visolie heeft een antioestrogeen effect, verhoogt de concentratie IGF-1, verhoogt het anabole urokinase-type Plasminogen Activator, maakt eiwitsuppletie effectiever - en verhoogt volgens epidemiologische studies, dierstudies, humane experimenten en trials de verbranding van lichaamsvet.

Omdat de onderzoekers wilden weten of gezonde mensen afvallen als ze visoliecapsules slikken, gaven ze 22 proefpersonen 6 weken lang een placebo met saffloerolie [SO], en nog eens 22 proefpersonen elke dag 4 capsules met elk 1 gram visolie [FO]. In elke capsule zat 600 mg EPA en 200 mg DHA. De proefpersonen slikten 2 capsules bij het ontbijt, 2 bij het avondeten.

Hieronder zie je dat er bij de SO-groep niets gebeurt. De FO-groep wint echter een halve kilo vetvrije massa [dus ook spiermassa] en verliest ongeveer evenveel aan vetmassa.


Zes weken visolie: een halve kilo vet minder vet, een halve kilo vetvrije massa erbij


Volgens de meest geaccepteerde theorie verhogen omega-3-vetzuren de activiteit van het enzym carnitine acyltransferase I. Daardoor loodst de cel makkelijker vet de mitochondria in. Als die theorie klopt, zouden de proefpersonen meer energie moeten gaan verbruiken. En dat, zo zie je hieronder, gebeurt niet.

De eerste tabel heeft betrekking op de SO-groep, de tweede op de FO-groep.


Zes weken visolie: een halve kilo vet minder vet, een halve kilo vetvrije massa erbij


Zes weken visolie: een halve kilo vet minder vet, een halve kilo vetvrije massa erbij


Wat wel gebeurt, is dat de cortisolspiegel bij de FO-groep zakt. Cortisol breekt spierweefsel af en helpt vetweefsel groeien. De onderzoekers denken dat de vermindering van de cortisolspiegel het body recompositioning effect van visolie verklaart.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken