Opgeladen: 6-9-2020
Opgeborgen in: Visolie
Translation: Fish oil supplements improve testicular health (7-9-2020)

Visoliesupplementen goed voor testes

Als jonge mannen visoliesupplementen gebruiken, worden hun testes groter en neemt hun aanmaak van zaad toe. Dat vertellen onderzoekers van de University of Southern Denmark in JAMA Network Open.

Voeding en vruchtbaarheid
Studies hebben meerdere keren aangetoond dat er een verband is tussen voeding en vruchtbaarheid. Volgens die studies heeft een voedingspatroon met veel volwaardige graanproducten, groenten, fruit, magere zuivel, kip, kalkoen, vis en schelpdieren een positief effect op de vruchtbaarheid. [Am J Obstet Gynecol. 2018;218(4):379-389.]

Een negatief effect heeft daarentegen een voedingspatroon met veel bewerkte vleesproducten, soja, aardappelproducten, levensmiddelen met veel suiker en alcohol en uiteraard transvetzuren.

Voedingscomponenten die in dierstudies de kwaliteit van zaadcellen stimuleren zijn vitamine C, D en E, foliumzuur, bètacaroteen, cryptoxanthine, lycopeen, selenium en zink. [Hum Reprod Update. 2017;23(4):371-389.] En omega-3-vetzuren, niet te vergeten.

In humane trials, uitgevoerd met mannen met vruchtbaarheidsproblemen, verbetert suppletie met visvetzuren de kwaliteit van zaadcellen. [Andrologia. 2011;43(1):38-47.] [Syst Biol Reprod Med. 2016;62(6):387-395.] [Reprod Biol. 2018;18(3):282-288.]

Studie
De Denen bestudeerden 1679 gezonde en jonge mannen, die zich tussen 2012 en 2017 aanmeldden voor het leger. Van die mannen vertelde 5 procent dat ze gedurende de 3 maanden voor de keuring supplementen met visolie hadden gebruikt.

Resultaten
Het wel of niet gebruiken van visoliesupplementen had geen invloed op de testosteronspiegel. De onderzoekers vonden echter wel een effect op de aanmaak van zaad en de omvang van de testes. De visoliegebruikers maakten meer zaad aan, en hadden grotere testes dan de mannen die geen visoliesupplementen gebruikten.


Visoliesupplementen goed voor testes

Visoliesupplementen goed voor testes


De figuren hierboven zijn gemaakt nadat de onderzoekers zoveel mogelijk andere factoren hadden weggepoetst.

De verhouding testosteron:LH was groter bij de mannen die visolie gebruikten. Dat zou kunnen betekenen dat visolie de testes beter laat reageren op LH.

Ook voor de figuur hieronder zijn andere factoren zoveel mogelijk weggepoetst.


Visoliesupplementen goed voor testes


LH is een hormoon dat wordt aangemaakt door de hypofyse in de hersenen. Het reist via het bloed naar de testes, en prikkelt die om meer testosteron en zaadcellen aan te maken.

Conclusie
"We did not obtain information about the actual content of the omega-3 fatty acids in the supplements, and the study was crosssectional, so we can only claim associations and not causation", besluiten de onderzoekers hun publicatie.

"To our knowledge, randomized clinical trials on intake of fish oil supplements have only been performed among men with infertility, and our findings need to be confirmed in well-designed randomized clinical trials among unselected men or in large prospective cohort studies."

Bron:
JAMA Network Open. 2020;3(1):e1919462.

Meer:
Phaleria macrocarpa: meer testosteron, meer vruchtbaarheid (10-12-2018)
Dierstudie: granaatappel verhoogt vruchtbaarheid en testosteronspiegel in mannen (28-1-2013)
Shilajit verhoogt vruchtbaarheid en testosteronspiegel (11-9-2012)


Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp Zestigplusser met veel DHA in zijn bloed leeft langer Visolie tegen rugklachten?

Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp
Een voedingspatroon met veel meervoudig-onverzadigde vetzuren beschermt bij zestigplussers de cognitieve vermogens.

Zestigplusser met veel DHA in zijn bloed leeft langer
Dat ontdekten Japanse epidemiologen, verbonden aan het National Center for Geriatrics and Gerontology.

Visolie tegen rugklachten?
Suppletie met visolie beschermt de tussenwervelschijven.