18.02.2013

Wielrenners fietsen net zo goed op bananen als op sportdrank

Wielrenners fietsen net zo goed op bananen als op sportdrank
Duursporters die zich afvragen of al die suikerbommen in de vorm van sportrepen, -gels en -drankjes wel zo gezond zijn hebben een alternatief. Bananen zijn net zo geschikt als sportdrank, schrijven bewegingswetenschappers van Appalachian State University in PLoS One.


Tijdens intensieve inspanning hebben duursporters het meeste aan koolhydraatrijke voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zeggen de leerboeken. Bananen vallen daar niet onder.

Net zoals druiven, mango, ananas, rozijnen, honing en sinaasappelsap hebben bananen een glycemische index van ongeveer vijftig. Dat is low-to-medium. Ongeschikt als koolhydraatbron voor de trainingen van duuratleten, leren sport- en voedingswetenschappers in hun eerste jaar.

Maar toch. In studies presteren duursporters beter na een laag-glycemische maaltijd dan na een maaltijd met veel hoog-glycemische voedingsmiddelen, en presteren sporters die tijdens hun training hun koolhydraten uit rozijnen halen net zo goed als sporters die gels of andere superfoods gebruiken.

Wielrenners fietsen net zo goed op bananen als op sportdrank
Toen die studies bij de banananverkopers van Dole Foods [dole.com] terechtkwamen, dachten ze daar: dat moeten wij ook eens doen. Dus gaf Dole een zak geld aan Appalachian State University voor het experiment waarover dit stukje gaat.

De onderzoekers lieten 14 getrainde wielrenners van 14-45 jaar twee keer een afstand van 75 km fietsen. Tijdens de rit kregen de proefpersonen elke 15 min 0.2 gr koolhydraten per kg lichaamsgewicht. De ene keer kwamen die uit een sportdrank, de andere keer uit bananen.

De koolhydraatbron had geen invloed op de prestaties, ontdekten de onderzoekers.


Wielrenners fietsen net zo goed op bananen als op sportdrank


Sorry, we hebben geen tabellen of figuren voor je. De onderzoekers hebben ze niet gemaakt. Ze waren te druk met hun nieuwe speeltje: metabolomics. Dat houdt in dat je de aanwezigheid van legio omzettingsproducten tegelijkertijd kunt meten.

De onderzoekers ontdekten dat er in het bloed van de sporters meer interleukin-8 en interleukin-10 aanwezig was als ze bananen hadden gegeten.

Beide interleukines activeren het innate immune system. Je kunt speculeren dat duursporters die bananen als koolhydraatbron gebruiken minder makkelijk een virusinfectie oplopen.


Wielrenners fietsen net zo goed op bananen als op sportdrankWielrenners fietsen net zo goed op bananen als op sportdrank


De onderzoekers ontdekten ook de bananen in het bloed van de proefpersonen de concentratie dopamine verhoogde.

Toen de onderzoekers de bananen analyseerden zagen ze waar die stijging van de dopaminespiegel vandaan kwam. In 100 gr banaan zat 0.42 mg dopamine. De 6-7 bananen die de wielrenners hadden gegeten waren goed voor 3.33 mg dopamine.

De onderzoekers denken niet dat die dopamine in de hersenen kan komen. Dopamine uit voeding zou misschien wel de hartspier harder kunnen laten werken. Dat gebeurde niet in deze studie, want daarvoor was de stijging van de dopaminespiegel niet hoog genoeg.

Maar, zo schrijven de onderzoekers, in de schil van bananen zit fors meer dopamine dan in het vruchtvlees. "Future studies with banana peel-based supplements will reveal if high oral dopamine intake is advantageous for endurance athletes using similar performance and physiological outcomes", kondigen de onderzoekers aan.

Wij wachten in spanning af.

Bron:
PLoS ONE. 2012;7(5):e37479.

Meer:
Optimale dosis koolhydraten voor wielrenners is 78 gram per uur (18-9-2012)
Rozijnen voor hardlopers net zo goed als commerciële sportvoeding (20-7-2012)
Rozijnen of sportgels, wat maakt het uit? (27-6-2012)