Opgeladen: 12-2-2022
Opgeborgen in: Voeding voor meer uithoudingsvermogen, Suppletie voor meer uithoudingsvermogen, Gelatine & collageen
Translation: Gelatin may improve endurance by 240 percent, claims forgotten study (13-2-2022)

Gelatine kan uithoudingsvermogen met 240 procent verbeteren, claimt vergeten studie

Toch fijn dat we, toen we grasduinden door een stoffige bibliotheek, struikelden over een praktisch vergeten studie van voor de tweede wereldoorlog. Anders hadden we nooit geweten dat onderzoekers in 1939 serieus hebben bestudeerd of gelatine kan fungeren als een sportsupplement dat het uithoudingsvermogen verbetert.


Gelatine kan uithoudingsvermogen met 240 procent verbeteren, claimt vergeten studie


Gelatine
In de jaren dertig van de vorige eeuw vermoedden sommige wetenschappers dat het verrijken van het voedingspatroon met glycine positieve effecten had op de spieren en het uithoudingsvermogen van mensen.

Omdat gelatine voor ongeveer een kwart uit glycine bestaat, besloten fysiologen van het Long Island College of Medicine in New York te bestuderen of gelatineshakes de stamina van menselijke vrijwilligers konden verhogen.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 6 mannen en 4 vrouwen. Alle proefpersonen kregen gedurende ongeveer 7 weken een supplement met gelatine.

De onderzoekers gebruikten een product van het Amerikaanse Knox. Dat ligt overigens nog steeds in Amerikaanse winkels. Ze losten 30 gram van dat poeder op in 240 milliliter citrusvruchtensap, en gaven de gelatineshakes aan hun proefpersonen.


Gelatine kan uithoudingsvermogen met 240 procent verbeteren


De mannen consumeerden 60 gram gelatine per dag. Drie vrouwen kregen 45 gram gelatine per dag, eentje 62.5 gram gelatine per dag. Toen de suppletie was afgelopen, gaven de onderzoekers de proefpersonen nog wel vruchtensap, maar dan zonder gelatine.

Gedurende het experiment moesten de proefpersonen meerdere keren op een velometer fietsen tot ze moe waren. De onderzoekers berekenden vervolgens hoeveel Watts de studiedeelnemers konden genereren.

Inspanningsprotocollen waren er in de jaren dertig nog niet. Waarschijnlijk leverden de proefpersonen een submaximale inspanning.

Resultaten
Op de vrouwen in het onderzoek had suppletie met gelatine geen noemenswaardig effect. Tijdens de suppletiefase nam hun uithoudingsvermogen met 3 procent toe. De onderzoekers gebruikten geen statistiek (dat was er in de jaren dertig van de vorige eeuw nog niet), maar waarschijnlijk was die toename niet statistisch significant.

Bij de mannen zagen de onderzoekers tijdens de suppletiefase het uithoudingsvermogen wel toenemen. De hoeveelheid opgewekte Watts nam toe met 37 tot 240 procent.


Gelatine kan uithoudingsvermogen met 240 procent verbeteren


De onderzoekers snapten niet waarom vrouwen niet op gelatinesuppletie reageerden.

Een rariteit?
Een studie als deze kun je anno 2022 niet meer publiceren. Iemand met een beetje fundamentele kennis zal terecht opmerken dat de gerapporteerde effecten heel goed het gevolg kunnen zijn de onderzoeksopzet, en mogelijk zijn veroorzaakt door een placebowerking of een trainingseffect. Maar misschien, heel misschien, is er toch iets meer aan de hand.

Binnenkort gaan we verder.

Bron:
Proc Soc Exp Biol Med. 1939 Feb;40(2):157-61.

Meer:
Collageen versus whey: welk eiwit is beter voor de spieren? (28-3-2017)
Na inname van gelatine maakt hydroxyprolylglycine je spieren groter en sterker (31-8-2016)
Zeventigers die krachttrainen bouwen meer spieren op door collageensuppletie (16-10-2015)


Supplement met omega-3-vetzuren tilt functioneren longen op een hoger plan Robuvit, het supplement voor triatleet 2.0 Atleet op ashwagandha heeft een betere conditie

Supplement met omega-3-vetzuren tilt functioneren longen op een hoger plan
Een uiterst bescheiden dosis omega-3-vetzuren, die te gering is om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren, kan wel de gezondheid van de longen aanmerkelijk verbeteren.

Robuvit, het supplement voor triatleet 2.0
Een attente lezer stuurde ons een studie waarin een supplement met aromaten uit eikenhout triatleten opmerkelijk veel sneller maakte.

Atleet op ashwagandha heeft een betere conditie
Sporters die elke dag 2 capsules met een extract van ashwagandha innemen worden fitter.