Opgeladen: 14-2-2022
Opgeborgen in: Prostaat, Gelatine & collageen
Translation: 25 grams of gelatin per day reduces benign prostate problems (15-2-2022)

25 gram gelatine per dag vermindert goedaardige klachten prostaat

Eergisteren schreven we over een merkwaardig onderzoek uit de vorige eeuw, waarin gelatine vermoeidheid tijdens fysieke inspanning lijkt te verminderen. Vandaag vonden we nog een merkwaardige publicatie. Ook over gelatine. In 1973 ontdekten onderzoekers van de University of Singapore per toeval dat gelatine misschien goedaardige prostaatklachten kan verminderen.


25 gram gelatine per dag vermindert goedaardige klachten prostaat


Gelatine & prostaat
De onderzoekers gaven mannen in totaal 25 gram gelatine per dag, verdeeld over drie porties. Het experiment had niets van doen met prostaatklachten, maar een deel van de mannen met benign prostate hypertrophy rapporteerde dat ze minder vaak aandrang voelden om te urineren, makkelijker konden urineren en tijdens deze klus niet langer een brandend gevoel ervoeren.

Toen de suppletie ophield, keerden de symptomen terug. Na 5 maanden dagelijks 25 gram gebruikt te hebben, ondervonden de mannen echter ook bij een lagere dosering dezelfde positieve effecten.

De onderzoekers hadden ook gegevens over mannen die dagelijks extra eiwit uit vlees gebruikten. Dat eiwit verminderde de prostaatklachten niet.


25 gram gelatine per dag vermindert goedaardige klachten prostaat


Niks meer van gehoord
Voor zover we hebben achterhalen, hebben onderzoekers na dit artikel uit 1973 geen werk meer gemaakt van de mogelijke positieve effecten van gelatine op de prostaat. Of ze hebben er wel eens naar gekeken, maar vonden niets waar de wetenschappelijke tijdschriften blij en gelukkig van worden.

Dat kan natuurlijk ook.

Slot
Wat is er toch met gelatine? Binnenkort meer.

Bron:
Experientia. 1973 Mar 15;29(3):313-4.

Meer:
Gelatinepreparaat Fortibone maakt botten sterker (11-5-2018)
Gelatine maakt beweging een nog beter medicijn tegen botontkalking (17-12-2017)
Zeven gram gelatine per dag maakt broze nagels gezond, zegt arts (20-7-2011)


Suppletie met Epilobium angustifolium verlicht prostaatklachten Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker Intervaltraining vertraagt prostaatkanker

Suppletie met Epilobium angustifolium verlicht prostaatklachten
In het Nederlands heet Epilobium angustifolium wilgenroosje, maar omdat wij graag slimmer willen overkomen dan we werkelijk zijn noemen we de plant in dit bericht Epilobium angustifolium.

Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker
Dat mannen die een paar keer per week tomatenpuree, -saus of -sap consumeren hun kans op prostaatkanker verminderen is oud nieuws.

Intervaltraining vertraagt prostaatkanker
Als mannen met prostaatkanker drie keer per week een half uur aan intervaltraining doen, neemt de snelheid waarmee hun ziekte zich ontwikkelt fors af.