Opgeladen: 11-5-2018
Opgeborgen in: Gelatine & collageen, Sterke botten
Translation: Gelatine-based Fortibone makes bones stronger (12-5-2018)

Gelatinepreparaat Fortibone maakt botten sterker

Gelatinepreparaat Fortibone maakt botten sterker
Suppletie met 15 gram gelatine per dag maakt lichaamsbeweging een effectiever wapen tegen botontkalking, schreven we nog niet zo lang geleden. Gelatinereus Gelita heeft een op gelatine gebaseerd hydrolisaat op de markt gezet, dat nog beter moet beschermen tegen botontkalking dan reguliere gelatine. Het spul heet Fortibone, en volgens Duitse voedingswetenschappers werkt het als een tierelier.

Studie
De onderzoekers, die waren verbonden aan de universiteit van Freiburg, experimenteerden met 131 vrouwen van 46-80 jaar, die bezig waren botmassa te verliezen. De onderzoekers verdeelden de vrouwen in 2 groepen, en gaven de ene groep gedurende een jaar elke dag 5 gram Fortibone. De andere groep kreeg een placebo.

Sponsor
De studie is betaald door gelatineproducent Gelita [gelita.com], de producent van Fortibone. Gelita produceert niet alleen het op gelatine-gebaseerde Fortibone voor sterke botten, maar ook Fortigel [voor soepele gewrichten], Petagile [voor oudere huisdieren met stijve gewrichten], Verisol [voor sterke haren en nagels] en Bodybalance [voor sterke spieren].

Resultaten
Na de toediening van Fortibone [SCP] vonden de onderzoekers hogere concentraties amino-terminal propeptide of type I collagen [P1NP] in het bloed van de proefpersonen dan daarvoor. Tijdens de toediening van het placebo nam die concentratie niet significant toe.

Hoe hoger de concentratie P1NP in het bloed, hoe meer botweefsel maakt het lichaam aan.


Gelatinepreparaat Fortibone maakt botten sterker


In de placebogroep nam de concentratie C-telopeptide of type I collagen [CTX1] significant toe. CTX1 komt vrij als het lichaam botweefsel afbreekt. Bij de proefpersonen die Fortibone gebruikten, bleef de concentratie CTX1 echter constant.


Gelatinepreparaat Fortibone maakt botten sterker


De suppletie met Fortibone liet de botdichtheid toenemen, vertellen de figuren hierboven. In de placebogroep ging de botdichtheid daarentegen een beetje achteruit.

Conclusie
"These data demonstrate that the intake of specific collagen peptide increased bone mineral density in postmenopausal women with primary, age-related reduction of bone mineral density", resumeren de onderzoekers.

"In addition, specific collagen peptide supplementation was associated with a favorable shift in bone markers, indicating increased bone formation and reduced bone degradation."

Bron:
Nutrients. 2018 Jan 16;10(1).

Meer:
Gelatinehydrolisaat Verisol maakt brosse nagels weer gezond (14-9-2017)
Zeventigers die krachttrainen bouwen meer spieren op door collageensuppletie 16-10-2015)
Collageensupplement herstelt gewrichten van sporters (28-2-2012)


Hoge inname vitamine C zorgt bij vijftigplussers voor sterke botten
Vijftigplussers die niet of weinig bewegen verminderen hun kans op botontkalking als ze elke dag een stevige dosis vitamine C binnenkrijgen.

Yoghurt is een beter wapen tegen botontkalking dan melk
Yoghurt en supplementen met extra vitamine D beschermen tegen botontkalking, melk en kaas niet, aldus een Ierse epidemiologische studie.

Dieet met veel olijfolie, fruit en vis beschermt tegen botontkalking
Naast calcium en vitamine D zijn er nog meer voedingsfactoren die de botten sterk helpen houden.