28.02.2012

Collageensupplement herstelt gewrichten van sporters

Sporters die last hebben van hun gewrichten als ze staan, lopen of dingen optillen hebben baat bij suppletie met collageenhydrolysaat. Ze moeten dan wel een forse dosis gebruiken, en dat ook nog eens een half jaar, aldus sportwetenschappers van Pennsylvania State University.

Collageen & gewrichten
In de jaren zeventig en tachtig verschenen er in Duitse tijdschriften een half dozijn kleine studies waarin collageen gewrichten sneller liet herstellen. Een overzicht van wat over collageensuppletie en gewrichten bekend is vind je in het rapport Collagen Hydrolysate and its Relationship to Joint Health. [gelita-health-initiative.de] Het is geschreven in opdracht van Gelita, een wereldwijd opererende producent van gelatine. Het idee achter collageensuppletie is dat collageenhydrolysaat - net als gelatine - een goede bron is van de aminozuren glycine en proline. Van die aminozuren maakt het lichaam bindweefsel, en dus ook kraakbeen.

Gesponsord
We zeggen het maar meteen: ook het onderzoek dat in 2008 verscheen in Current Medical Research and Opinion is betaald door Gelita. De onderzoekers maakten geen geheim van het door hen geteste preparaat: het in Duitsland geproduceerde CH-Alpha. [ch-alpha.de]

Studie
De onderzoekers gaven 97 sporters met pijnlijke gewrichten gedurende 24 weken elke dag een drinkampul met CH-Alpha of een placebo. In het echte supplement zat 10 gram collageenhydrolysaat, 8.9 gram eiwit en 60 mg vitamine C.


Collageensupplement herstelt gewrichten van sporters


Collageensupplement herstelt gewrichten van sporters


De 97 proefpersonen deden allemaal aan sport en kampten met pijnlijke gewrichten. De sporters moesten hun pijn voordat de suppletie begon en daarna een score geven van 0-10 punten. Toen de 24 weken voorbij waren was de pijn in zowel de controle- als de collageengroep afgenomen, maar bij de collageengebruikers was die afname groter dan in de controlegroep. De figuren hieronder vertellen het effect op de pijn bij het lopen en het staan. Ook bij het dragen en optillen van dingen merkten de sporters in de experimentele groep meer verbetering dan de sporters in de controlegroep.


Collageensupplement herstelt gewrichten van sporters


Collageensupplement herstelt gewrichten van sporters


De onderzoekers analyseerden de 63 sporters met pijnlijke knieën nog eens apart. Toen ontstonden de figuren hierboven. Je kijkt naar de pijn in de knieën zoals artsen die vaststelden en de pijn in de knieën die de sporters rapporteerden als ze liepen.

Conclusie
"Collagen hydrolysate as a nutritional supplement may be administered to athletes to reduce the symptoms of joint pain associated with athletic activity", concluderen de onderzoekers. "Taken together with preclinical studies which suggest that oral collagen hydrolysate reaches joints and stimulates joint tissues, athletes consuming collagen hydrolysate can potentially improve their joint health and reduce pain symptoms associated with strenuous athletic activity."

Bron:
Curr Med Res Opin. 2008 May;24(5):1485-96.

Meer:
Combinatie acai en glucosamine voor beschadigde gewrichten (16-12-2011)
Glucosamine voor voetballers (2-1-2011)
Glucosamine beschermt gewrichten bij krachttraining (14-9-2010)