Opgeladen: 13-6-2021
Opgeborgen in: Plantenextracten, Prostaatkanker
Translation: Supplementation with Epilobium angustifolium relieves mild prostate complaints (14-6-2021)

Suppletie met Epilobium angustifolium verlicht prostaatklachten

In het Nederlands heet Epilobium angustifolium wilgenroosje, maar omdat wij graag slimmer willen overkomen dan we werkelijk zijn noemen we de plant in dit bericht Epilobium angustifolium. Hij groeit overal en nergens, ook in Nederland. Volgens een humaan onderzoek, dat is verschenen in Biomedicine & Pharmacotherapy, verlicht suppletie met twee capsules Epilobium angustifolium per dag prostaatklachten.


Suppletie met Epilobium angustifolium verlicht prostaatklachten


Epilobium angustifolium
Epilobium angustifolium is een typische pioniersplant. Als je een stuk land omspit en er niets mee doet, kun je er donder op zeggen dat Epilobium angustifolium er op gaat groeien. Traditionele genezers gebruiken thee van de bovengrondse delen van de plant tegen een keur van aandoeningen, die uiteenlopen van migraine, slapeloosheid, geheugenverlies, verkoudheid, maagzweer, voedselvergiftiging en prostaatklachten. [Phytother Res. 2016 Aug;30(8):1287-97.]

De belangrijkste actieve stoffen in Epilobium angustifolium zijn, naast een keur aan flavonoïden, waarschijnlijk ellagitannines als oenothein B. In reageerbuizen remmen extracten van deze plant de groei en ontwikkeling van prostaatkankercellen. [Pharmacology. 2003 Oct;69(2):79-87.]

Studie
Italiaanse onderzoekers, verbonden aan de University of Naples Federico II, gaven 70 mannen met milde prostaatklachten gedurende een half jaar elke dag een supplement met een halve gram Epilobium angustifolium-extract. Gedurende diezelfde periode kregen 58 mannen met identieke klachten een placebo.

De mannen hadden wat urologen benign prostate hyperplasia noemen. Ze moesten door een vergrote prostaat vaker urineren dan normaal, en konden daardoor 's nachts moeilijk doorslapen. Ook konden ze hun blaas niet volledig legen.

De onderzoekers analyseerden de extracten die ze gebruikten, en het resultaat zie je hieronder. Klik erop voor een grotere versie. Het meest prominente bestanddeel was oenothein B.


Suppletie met Epilobium angustifolium verlicht prostaatklachten


Resultaten
Voor en na de zes maanden moesten de mannen de International Prostate Specific Score-vragenlijst invullen. Die vind je hier.

De suppletie verminderde de ernst van de klachten van de mannen. Dat zie je hieronder. Klik op de figuur voor een grotere versie.


Suppletie met Epilobium angustifolium verlicht prostaatklachten


Je ziet hierboven ook dat de prostaat van de proefpersonen niet kleiner werd door het supplement. Hoe het supplement dus precies werkt wordt uit de studie dus niet duidelijk.

Bijwerkingen
"No subjects reported adverse effects related to oral intake of Epilobium angustifolium extract food supplement", schrijven de onderzoekers. "Moreover, Epilobium angustifolium extract food supplement did not show hepatic or renal toxicity."

Conclusie
"In conclusion, Epilobium angustifolium extract food supplements can be used in subjects with benign prostate hypertrophy, to improve their quality of life and general renal function."

De studie is betaald door de Italiaanse overheid, niet door een producent van supplementen.

Bron:
Biomed Pharmacother. 2021 Jun;138:111414.

Meer:
Zo goed beschermt lycopeen tegen prostaatkanker (12-6-2021)
Een anti-kankerfactor in de schil van appels (29-5-2021)
Suppletie met MCP vertraagt prostaatkanker (28-8-2020)


Slapen met lichten aan vergroot kans prostaatkanker Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker

Slapen met lichten aan vergroot kans prostaatkanker
Mannen die slapen in een donkere slaapkamer hebben minder kans op prostaatkanker dan mannen die slapen met de lichten aan.

Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker
Dat mannen die een paar keer per week tomatenpuree, -saus of -sap consumeren hun kans op prostaatkanker een beetje verminderen is oud nieuws.

Dieet met voldoende selenium geeft prostaatkanker minder kans
Als mannen ervoor zorgen dat ze voldoende selenium binnenkrijgen, kan hun kans op een dodelijke vorm van prostaatkanker fors afnemen.