Opgeladen: 12-7-2019
Opgeborgen in: Kanker voorkomen & overleven, Prostaatkanker, Slaap
Translation: Sleeping with lights on increases the risk of prostate cancer (13-7-2019)

Slapen met lichten aan vergroot kans prostaatkanker

Slapen met lichten aan vergroot kans prostaatkanker
Mannen die slapen in een donkere slaapkamer hebben minder kans op prostaatkanker dan mannen die slapen met de lichten aan. Dat schrijven Spaanse onderzoekers, verbonden aan het Barcelona Institute for Global Health, in Environmental Health Perspectives.

Studie
De onderzoekers verzamelden tussen 2013-2018 359 mannen van 20-85 jaar bij wie artsen prostaatkanker hadden vastgesteld. De mannen werkten niet in ploegen.

Aan de hand van vragenlijsten bepaalden de onderzoekers de leefstijl van de mannen. De onderzoekers vroegen de mannen ook naar hun slaapgewoonten, en of ze 's nachts sliepen in een donkere of verlichte kamer.

Daarnaast bestudeerden de onderzoekers 544 vergelijkbare mannen zonder prostaatkanker.

Resultaten
Mannen die 's nachts sliepen in een donkere of schemerige slaapkamer hadden minder kans op prostaatkanker dan mannen die sliepen in een verlichte slaapkamer.


Mannen die slapen in een donkere slaapkamer hebben minder kans op prostaatkanker dan mannen die slapen met de lichten aan.


De onderzoekers vroegen de mannen ook of ze ochtend- of avondmensen waren. Toen ze vervolgens nog eens naar het effect van licht in de slaapkamer keken, leek vooral bij de avondmannen het slapen in een verlichte slaapkamer de kans op prostaatkanker te vergroten.

Deze trend was niet statistisch significant. Maar goed. Dan nog.


Mannen die slapen in een donkere slaapkamer hebben minder kans op prostaatkanker dan mannen die slapen met de lichten aan.


Mechanisme
Een theorie die het verband misschien verklaart is dat blootstelling aan licht in de avond de aanmaak van melatonine onderdrukt. Melatonine heeft een antioestrogene en kankerremmende werking.

Conclusie
"Findings from this large case-control study [...] provide some support for the influence of artificial light-at-night on the development of cancer in the general population", resumeren de onderzoekers.

"Men who reported the highest level of exposure to indoor artificial light-at-night were at greater risk of prostate cancer than men who reported no indoor illumination at night."

"In further studies it will be interesting to measure indoor light levels rather than using only questionnaire-based methodology, which is more subjective although it may capture a longer time span of exposure."

Bron:
Environ Health Perspect. 2018 Apr 23;126(4):047011.

Meer:
Niet alleen tomaten, maar ook wortels beschermen tegen prostaatkanker (5-5-2018)
Bij een dieet met veel walnoten krijgt prostaatkanker minder kans (3-3-2017)
Vetzuursamenstelling dieet is een factor in de uitzaaiing van prostaatkanker (8-8-2016)
Goede slaap vermindert de kans op prostaatkanker (23-5-2015)


In wandelaars groeit prostaatkanker half zo snel

Intervaltraining vertraagt prostaatkanker

Zonder testosteron bouwen mannen met prostaatkanker spieren op als ze gaan krachttrainen

In wandelaars groeit prostaatkanker half zo snel
Mannen met prostaatkanker kunnen het tempo waarin hun ziekte zich ontwikkelt halveren als ze wekelijks drie uur wandelen met een straf tempo.

Intervaltraining vertraagt prostaatkanker
Als mannen met prostaatkanker drie keer per week een half uur aan intervaltraining doen, neemt de snelheid waarmee hun ziekte zich ontwikkelt fors af.

Zonder testosteron bouwen mannen met prostaatkanker spieren op als ze gaan krachttrainen
Als er geen testosteron in je lichaam circuleert kun je geen spieren opbouwen, zeggen de leerboeken. Klopt niet, ontdekten Amerikaanse onderzoekers.