Opgepoetst: 17-11-2020
Opgeladen: 12-12-2012
Opgeborgen in: Kanker & beweging, Kanker voorkomen & overleven, Prostaatkanker
Translation: Prostate cancer grows half as fast in walkers (20-1-2013)

In wandelaars groeit prostaatkanker half zo snel

Mannen met prostaatkanker kunnen het tempo waarin hun ziekte zich ontwikkelt halveren als ze wekelijks drie uur wandelen met een straf tempo. Dat suggereert een studie die epidemiologen van Harvard School of Public Health hebben gepubliceerd in Cancer Research. Langzaam wandelen vertraagt het verloop van de ziekte niet.

Prostaatkanker
In Europa en de Verenigde Staten is prostaatkanker onder mannen het meest voorkomende kankertype. In die regio's krijgt 1 op de 6 mannen vroeg of laat het bericht dat hij prostaatkanker onder de leden heeft. Dat betekent echter niet dat die 5 andere mannen de dans zijn ontsprongen. Volgens extrapolaties die zijn gebaseerd op autopsieverslagen heeft bijna een vijfde van alle mannen van 50-60 jaar prostaatkanker, meestal zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. In de groep mannen van 70-80 jaar heeft de helft van alle mannen prostaatkanker. Waarschijnlijk krijgen bijna alle mannen prostaatkanker, als ze maar oud genoeg worden.

Studie(s)
In 2011 publiceerden onderzoekers van de universiteit van Harvard in de Journal of Clinical Oncology een studie waarin mannen met een niet uitgezaaide vorm van prostaatkanker fors meer overlevingskansen hadden als ze dagelijks maar liefst twee uur en een kwartier wandelden. Het onderzoek waarover dit stukje gaat lijkt op die andere studie. De onderzoekers volgden een kleine vijftienhonderd mannen waarbij prostaatkanker was ontdekt zo'n twee jaar achtereen.

De onderzoekers keken naar de voortgang van de ziekte. Ze hielden bijvoorbeeld bij wanneer mannen stierven, wanneer de kanker zich uitzaaide naar de botten en wanneer de PSA-test boven waarden steeg waarbij artsen zich extra zorgen gaan maken.


In wandelaars groeit prostaatkanker half zo snel


Resultaten
De onderzoekers keken ook naar de hoeveelheid lichaamsbeweging die de mannen namen. Ze ontdekten dat bij mannen die wekelijks drie uur wandelden in een tempo van minstens 5 kilometer per uur de kanker zich zestig procent minder snel ontwikkelde dan bij mannen die zich minder inspanden. Dat betekent dus dat wandelen in een straf tempo de snelheid waarmee prostaatkanker zich ontwikkelde ongeveer halveerde.


In wandelaars groeit prostaatkanker half zo snel


Zoals je in de figuur ziet had wekelijks drie uur wandelen in een rustiger tempo dan 5 km/uur geen beschermend effect.

Conclusie
"We observed a statistically significant inverse association between brisk walking after diagnosis and risk of prostate cancer progression in men diagnosed with clinically localized prostate cancer", concluderen de onderzoekers.

"These results were based on a relatively small number of events among brisk walkers and thus further study is needed. However, our results are consisten twith the only other study of physical activity after diagnosis and clinical outcomes in prostate cancer survivors, and suggest significant clinical benefits of brisk walking for men with prostate cancer."

Bron:
Cancer Res. 2011 Jun 1;71(11):3889-95.

Meer:
Intervaltraining vertraagt prostaatkanker (3-8-2017)
In het bloed van actieve mensen gaan prostaatkankercellen dood (2-5-2012)
Megadosis lichaamsbeweging vergroot overlevingskansen bij prostaatkanker (28-4-2012)


Suppletie met MCP vertraagt prostaatkanker

Knoflook, prostaatkanker en Death Receptor 4

Dieet met voldoende selenium geeft prostaatkanker minder kans

Suppletie met MCP vertraagt prostaatkanker
Als mannen met een moeilijk behandelbare vorm van prostaatkanker modified citrus pectin, doorgaans afgekort tot MCP, gebruiken, groeien hun tumoren minder snel.

Knoflook, prostaatkanker en Death Receptor 4
Hoe meer prei, uien, bieslook of knoflook mannen eten, hoe kleiner is hun kans op prostaatkanker.

Dieet met voldoende selenium geeft prostaatkanker minder kans
Als mannen ervoor zorgen dat ze voldoende selenium binnenkrijgen, kan hun kans op een dodelijke vorm van prostaatkanker fors afnemen.