Opgeladen: 28-6-2021
Opgeborgen in: Plantenextracten, Suppletie voor meer uithoudingsvermogen, Ashwagandha
Translation: Ashwagandha enhances athletes' endurance (28-6-2021)

Atleet op ashwagandha heeft een betere conditie

Sporters die elke dag 2 capsules met een extract van ashwagandha innemen worden fitter. Dat blijkt uit een humane studie die verscheen in de Journal of Ethnopharmacology. Ashwagandha vergroot de maximale zuurstofopname [VO2max], de belangrijkste voorspeller van het uithoudingsvermogen.


Atleet op ashwagandha heeft een betere conditie


Studie
Onderzoekers van OM Research Centre en het BMV Hospital and Research Centre in het Indiase Uttar Pradesh verdeelden 50 volwassen sportieve volwassenen van 18-45 jaar in 2 groepen. Gedurende 8 weken slikten de proefpersonen in de ene groep dagelijks een placebo, terwijl de proefpersonen in de andere groep elke dag 2 capsules met elk 300 milligram ashwagandha-extract slikten. In totaal slikten deze proefpersonen dus 600 milligram extract per dag.

De onderzoekers gebruikten KSM-66, een product van Ixoreal Biomed. In de publicatie staat Ixoreal niet vermeld als sponsor, maar desondanks citeren media voor de supplementenindustrie Ixoreal uitvoerig in berichten over de nieuwe studie. Uit die citaten blijkt dat Ixoreal uitstekend op de hoogte is van wat er, wat KSM-66 betreft, allemaal in de wetenschappelijke pijplijn zit.

De onderstaande quote komt van het onovertroffen NutraIngredients-USA. [nutraingredients-usa.com 04-Jun-2021]


Atleet op ashwagandha heeft een betere conditie


Resultaten
Vlak voordat de suppletieperiode begon en toen hij was afgelopen lieten de onderzoekers de proefpersonen een Coopertest van 12 minuten rennen. Daarbij bepaalden ze de maximale zuurstofopname van de proefpersonen [VO2max]. De VO2max is nog steeds de belangrijkste voorspeller van de cardiovasculaire fitness en het uithoudingsvermogen.

Ashwagandha vergrootte de VO2max.


Atleet op ashwagandha heeft een betere conditie


Atleet op ashwagandha heeft een betere conditie


Klik op de tabel hierboven voor een grotere versie.

Conclusie
"The present study suggested that the considered study population responded well to the root extract of ashwagandha", schrijven de onderzoekers.

"Extensive preclinical and clinical studies are required to establish the safety and efficacy of the ashwagandha formulations that may provide better health to future generations."

Bron:
J Ethnopharmacol. 2021 May 23;272:113929.

Meer:
Ashwagandha zorgt voor meer uithoudingsvermogen, concludeert metastudie (24-4-2020)
Ashwagandha versnelt toename spierkracht bij beginnende krachtsporters (24-12-2018)
Sneller sprinten met ashwagandha (4-4-2011)


Meer spieren en minder vet door krachttraining dankzij 600 milligram ashwagandha per dag Reageerbuisstudie: ashwagandha remt Alzheimer Humane studie: ashwagandha verhoogt testosteronspiegel

Meer spieren en minder vet door krachttraining dankzij 600 milligram ashwagandha per dag
Dat schrijven Indiase onderzoekers in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Reageerbuisstudie: ashwagandha remt Alzheimer
Met je hersenen is nog niks mis, maar je bent beducht voor de ziekte van Alzheimer en dementie. Moleculaire wetenschappers van Newcastle University hebben een suggestie voor je.

Humane studie: ashwagandha verhoogt testosteronspiegel
Als onvruchtbare mannen een paar maanden elke dag drie capsules slikken met ashwagandha stijgt hun testosteronspiegel met 17 procent.