Opgepoetst: 11-2-2023
Opgeladen: 27-6-2012
Opgeborgen in: Duursportsupplementen, Duursportvoeding
Translation: Raisins or sports gels - what difference does it make? (27-7-2012)

Rozijnen of sportgels, wat maakt het uit?

De energy-gels die duursporters gebruiken tijdens zware sessies werken net zo goed als ordinaire rozijnen. Dat blijkt uit een humane studie die bewegingswetenschappers van San Diego State University publiceerden in de Journal of Strength and Conditioning Research.


Rozijnen of sportgels, wat maakt het uit?


Gels
Sport- of energy-gels zijn relatief nieuw in de sportvoeding. Ze zijn bedoeld als alternatief voor vloeibare producten en ontworpen om sporters snel te voorzien van snel opneembare koolhydraten. Gels hebben dan ook een hoge glycemische index. Energie op het moment dat je die nodig hebt, luidt het credo van de producenten.

Studie
In 2007 publiceerden onderzoekers van San Diego State University een studie waarin ze het effect van gels en rozijnen op 8 duursporters met elkaar vergeleken. De sporters moesten eerst 45 minuten fietsen met een intensiteit van 70 procent van hun VO2max, en zich daarna 15 minuten leegfietsen via een protocol waarbij ze elke 2 minuten een beetje harder moesten trappen.


Rozijnen of sportgels, wat maakt het uit?


Drie kwartier voordat de sporters gingen fietsen aten de proefpersonen rozijnen [glycemische index: 88] of een gel [glycemische index: 117]. Beide keren aten de sporters 1 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht.

De gebruikte gel was Clif Shot.

Resultaten
De onderzoekers konden geen verschillen ontdekken tussen het effect van rozijnen of de gel. Ongeacht of de sporters rozijnen, of gels hadden gegeten, ze leverden ongeveer 45 kilocalorieën aan arbeid.

Ook analyse van het bloed van de sporters bracht geen verschillen aan het licht, al hadden sporters na inname van de rozijnen post exercise ietsiepietsie meer vrije vetzuren [FFA] in hun bloed. Dat suggereert dat rozijnen de verbranding van vet een beetje minder afremmen dan gels.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Rozijnen of sportgels, wat maakt het uit?


Conclusie
"The similarity of responses suggests that it may be valuable for athletes, coaches, and trainers to consider the type of carbohydrate-rich food to consume prior to short-term endurance exercise", concluderen de onderzoekers.

"Raisins are less expensive than sports gels and are a source of naturally occurring nutrients; therefore, they offer an advantage to those desiring a 'food first' approach to nourishment."

Sponsor
De onderzoekers werden betaald door de California Raisin Marketing Board.

Bron:
J Strength Cond Res. 2007 Nov;21(4):1204-7.

Meer:
Wielrenners fietsen net zo goed op bananen als op sportdrank (18-2-2013)
Duursportstudie: gedroogde abrikozen versus witbrood met jam (26-1-2012)
Koude sportdrank, betere tijden (19-9-2011)


Alkaline dieet verbetert hoog-intensieve sportprestaties

Sporters die deze voedingsmiddelen mijden worden sneller

Voetballers worden sneller en fitter door twee eetlepels sesamzaad per dag

Alkaline dieet verbetert hoog-intensieve sportprestaties
Suppletie met natriumbicarbonaat is een probaat middel om tijdens hoog-intensieve inspanningen beter te presteren. En dus...

Sporters die deze voedingsmiddelen mijden worden sneller
Raffinose. Da's het woord dat je moet onthouden.

Voetballers worden sneller en fitter door twee eetlepels sesamzaad per dag
Als voetballers elke dag 40 gram sesamzaad binnenkrijgen, breken hun spieren minder snel af, neemt hun zuurstofopname toe en worden ze sneller.