Opgeladen: 16-3-2020
Opgeborgen in: Immuunsysteem
Translation: Whey is a hormonal appetite suppressant (17-3-2020)

Whey is een hongerremmer

Whey is een hongerremmer
Als je tijdens afslankpogingen kierewiet wordt van de constante trek in eten, probeer dan shakes met wheyeiwit in te passen in je dieet. Daardoor neemt je trek in eten af, en neemt de kans toe dat je die overtollige kilo's ook echt gaat verliezen. Dat blijkt uit een humaan onderzoek van onderzoekers van de University of Milan.

Studie
De onderzoekers gaven 8 jonge vrouwen met ziekelijk overgewicht bij 2 verschillende gelegenheden een shake. De ene keer zat er in die shake 43 gram maltodextrine, de andere keer 45 gram whey. De onderzoekers gebruikten een wheyisolaat van het Italiaanse Enervit.

Resultaten
Nadat de proefpersonen een shake met whey hadden gedronken, nam het gevoel van honger meer af, en nam het gevoel van verzadiging meer toe, dan nadat de vrouwen een shake met maltodextrine hadden gedronken.


Whey is een hongerremmer


Whey leidde tot een sterkere stijging van de spiegel van het verzadigingshormoon GLP-1 in het bloed dan maltodextrine. Whey had eenzelfde effect op PYY, een ander verzadigingshormoon, maar dat effect was minder sterk.


Whey is een hongerremmer


De shake met whey zorgde voor een fikse toename van de hoeveelheid aminozuren in het bloed [TAA in de figuren hieronder].


Whey is een hongerremmer


De onderzoekers keken vervolgens in het bloed van de proefpersonen naar de aminozuren afzonderlijk. Ze ontdekten dat de aminozuren isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, proline, tyrosine en valine correleerden met een afname van het hongergevoel, een toename van het gevoel van verzadiging en een stijging van de GLP-1-spiegel.

Ze vermoeden dat die aminozuren receptoren prikkelen in de L-cellen in de dunne darm. De L-cellen produceren GLP-1, en GLP-1 remt de eetlust.

Conclusie
"Eight specific amino acids (isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, proline, tyrosine, and valine) are implied in the appetite-suppressant and GLP-1-stimulating effects of whey proteins, which may be mediated by their binding with nutrient-sensing receptors expressed by L cells within the gastrointestinal wall", schrijven de Italianen.

"The long-term satiating effect of whey proteins and the effectiveness of a supplement with these amino acids (i.e., as a nutraceutical intervention) administered during a body weight reduction programs might deserve to be investigated in future studies."

Bron:
Nutrients 2020;12(3):775.

Meer:
Eiwitshake voordat je gaat bewegen zorgt voor meer vetverbranding (24-6-2019)
Zo versterken lichaamsbeweging en eiwitten elkaars effect op het vetpercentage (4-9-2017)
Glas frisdrank bij het eten verziekt afslankeffect eiwitrijk dieet (29-7-2017)


Shake met 20 gram whey maakt afslanken makkelijker Het beste eiwitrijke afslankdieet bevat veel taurine en glycine Eiwitrijk afslankdieet werkt nog beter met zes maaltijden per dag

Shake met 20 gram whey maakt afslanken makkelijker
Hogere doses werken niet beter, ontdekten Australische onderzoekers.

Het beste eiwitrijke afslankdieet bevat veel taurine en glycine
Als je graag wat pondjes vet wilt verliezen, dan is een eiwitrijk dieet vaak de beste optie. Maar met welk type eiwitten kun je nu het beste afvallen?

Eiwitrijk afslankdieet werkt nog beter met zes maaltijden per dag
Het aller-aller-aller-allerbeste dieet waarmee je vet kunt verliezen en spiermassa kunt vasthouden is natuurlijk een dieet met verhoudingsgewijs veel eiwitten - waarbij niet 15, maar bijvoorbeeld 30 procent van je energie uit eiwitten komt.