Opgeladen: 10-11-2015
Opgeborgen in: Eiwitten, Afslanken
Translation: Shake containing 20 g whey makes weight loss easier (18-12-2015)

Shake met 20 gram whey maakt afslanken makkelijker

Sporters die met gewichten trainen en willen afslanken, kunnen hun eetlust onder controle houden - en dus de slagingskans van hun afslankpogingen vergroten - als ze een uur na hun maaltijden een shake met 20 gram whey nemen. Hogere doses werken niet beter, ontdekten Australische onderzoekers.

Het afslankeffect van eiwit
Als je wilt afvallen, dan kun je ervoor zorgen dat meer eiwitten binnenkrijgt, en minder koolhydraten en vetten. De verzadigende werking van de eiwitten zorgt ervoor dat je minder eet, en dat je lichaam een beetje meer energie gaat verbruiken.

Je kunt het eiwitaandeel van je voeding verhogen door tussen de maaltijden door gewoon een shake met whey te nemen. Maar hoeveel eiwit moet er dan in die shake zitten? Die vraag wilden de Australiërs, die tussen twee haakjes waren verbonden aan Queensland University of Technology, beantwoorden.

Studie

De onderzoekers experimenteerden met tien mannelijke sporters. De mannen deden aan rugby, football of soccer, maar trainden daarnaast ook drie keer per week met gewichten.

De proefpersonen moesten bij 4 verschillende gelegenheden 's ochtends opdraven in het laboratorium van de onderzoekers. Ze kregen een ontbijt, een uur later een shake met whey en weer een paar uur later een lunch. In die shake zat de ene keer 20 gram whey, de andere keer 40 gram whey, weer een andere keer 60 gram en ook nog een keer 80 gram whey.

Resultaten
Vervolgens keken de onderzoekers hoeveel de proefpersonen aten tijdens de lunch. Zoals je hieronder ziet maakte het niet uit hoeveel whey de proefpersonen binnen hadden gekregen. Ze aten bij de lunch net zoveel na een shake met 20 gram whey als na een shake met 80 gram whey.


Shake met 20 gram whey maakt afslanken makkelijker


Tijdens de dag die de proefpersonen in het lab doorbrachten moesten de sporters meerdere keren aangeven hoe hongerig ze waren. Zo konden de onderzoekers achterhalen dat na het ontbijt het hongergevoel geleidelijk toenam - en dat de shake dat hongergevoel de kop indrukte.


Shake met 20 gram whey maakt afslanken makkelijker


Hoeveel whey er in die shake zat maakte niet uit. Alle doses remden het hongergevoel even goed.

Bron:
Appetite. 2015 Sep;92:178-84.

Meer:
Extreme inname van eiwitten vermindert vetmassa (27-10-2015)
Superieur afslankdieet: veel eiwitten plus supplementen met capsaicin (20-4-2015)
Het beste eiwitrijke afslankdieet levert veel taurine en glycine (28-3-2014)


Bodybuilders doen het op rijsteiwit net zo goed als op whey
De onstuitbare opmars van de plantaardige eiwitten.

Whey verbetert uithoudingsvermogen duursporters
Maar dan wel op een hele andere manier dan je waarschijnlijk denkt. Dierstudie.

Whey of caseïne voor en na je workout?
In deze studie maakt het weinig uit.