Opgepoetst: 26-10-2020
Opgeladen: 21-4-2015
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Afslanken, Eiwitten, Rode peper & peper
Translation: Superior-weight-loss diet: high protein plus capsaicin supplements (21-5-2015)

Superieur afslankdieet: veel eiwitten plus supplementen met capsaïcine

Als je slanker wilt worden, werkt niets beter dan een dieet met relatief veel eiwitten. Tenminste, dat dachten wij altijd. Maar nu we het onderzoek hebben gelezen dat Maastrichtse voedingswetenschappers publiceerden in de Journal of Nutrition, hebben we ons standpunt herzien. Nu denken we dat het beste afslankdieet een eiwitrijk dieet is dat je combineert met capsaïcinesupplementen.

Studie
Superieur afslankdieet: veel eiwitten plus supplementen met capsaicine
Capsaicine
De onderzoekers lieten 28 gezonde proefpersonen 8 keer een etmaal doorbrengen in een respiratiekamer, waarin de onderzoekers tot op de calorie precies konden meten hoeveel energie de proefpersonen verbrandden. Bij elke gelegenheid kregen de proefpersonen andere maaltijden.

1. De proefpersonen kregen 100 procent van de hoeveelheid calorieën die hun lichaam verbrandde. De energie in hun maaltijden kwam voor 10 procent uit eiwit. Voor de meeste aardbewoners is dat percentage normaal.

2. De proefpersonen kregen 80 procent van de hoeveelheid calorieën die hun lichaam verbrandde. De energie in hun maaltijden kwam voor 10 procent uit eiwit.

3. De proefpersonen kregen 100 procent van de hoeveelheid calorieën die hun lichaam verbrandde. De energie in hun maaltijden kwam voor 10 procent uit eiwit. De proefpersonen slikten bij elke maaltijd 2 capsules met 40.000 Scoville heat units peper. De belangrijkste bioactieve stof in peper is capsaïcine [structuurformule hierboven]. De Maastrichtenaren gebruikten een product van Solaray.

4. De proefpersonen kregen 80 procent van de hoeveelheid calorieën die hun lichaam verbrandde. De energie in hun maaltijden kwam voor 10 procent uit eiwit. De proefpersonen slikten bij elke maaltijd 2 capsules met 40.000 Scoville heat units peper.

5. De proefpersonen kregen 100 procent van de hoeveelheid calorieën die hun lichaam verbrandde. De energie in hun maaltijden kwam voor 25 procent uit eiwit. De onderzoekers verhoogden de eiwitinname ten koste van de inname van koolhydraten.


Superieur afslankdieet: veel eiwitten plus supplementen met capsaicine6. De proefpersonen kregen 80 procent van de hoeveelheid calorieën die hun lichaam verbrandde. De energie in hun maaltijden kwam voor 25 procent uit eiwit.

7. De proefpersonen kregen 100 procent van de hoeveelheid calorieën die hun lichaam verbrandde. De energie in hun maaltijden kwam voor 25 procent uit eiwit. De proefpersonen slikten bij elke maaltijd 2 capsules met 40.000 Scoville heat units peper.

8. De proefpersonen kregen 80 procent van de hoeveelheid calorieën die hun lichaam verbrandde. De energie in hun maaltijden kwam voor 25 procent uit eiwit. De proefpersonen slikten bij elke maaltijd 2 capsules met 40.000 Scoville heat units peper.

Resultaten
De reductie van de inname van calorieën verminderde het energieverbruik met 5 procent als de proefpersonen 10 procent van hun energie uit eiwitten haalde, vertelt de figuur hieronder. De afname van het energieverbruik door caloriereductie bleef achterwege als de proefpersonen capsaïcine slikten of eiwitrijk aten. De combinatie van eiwitrijke voeding en capsaïcine pakte zelfs nog beter uit.

Lichtgroen: inname calorieën: 100 procent van dagelijks verbruik. Donkergroen: 80 procent.


Superieur afslankdieet: veel eiwitten plus supplementen met capsaicineCapsaïcinesuppletie voorkwam dat de proefpersonen zich minder verzadigd voelden door caloriereductie. De onderzoekers meldden nog betere resultaten door een eiwitrijk dieet, zeker in combinatie met capsaïcinesuppletie.


Superieur afslankdieet: veel eiwitten plus supplementen met capsaicineConclusie
"A combination of the addition of capsaicin and carbohydrate replacement by protein with a 20 percent energy restricted diet, or carbohydrate/protein exchange alone resulted in higher energy expenditure and fullness compared with a control diet in energy balance", resumeren de onderzoekers.

"The effectiveness of the capsaicin and protein should be further evaluated in well-designed weight-loss studies in overweight and obese individuals."

Mocht je willen experimenteren met capsaïcine, houd er dan rekening mee dat lang niet iedereen goed reageert op de hoge doses capsaïcine die de onderzoekers gebruikten. Zeker bij langdurig gebruik kunnen er maag- en darmproblemen ontstaan. [J Strength Cond Res. 2012 Feb;26(2):319-26.]

Bronnen:
J Nutr. 2013 Apr;143(4):442-7.

Meer:
Tijdens afslankdieet houdt capsaicin metabolisme hoog (13-4-2015)
Op dieet? Capsaïcine houdt je testosteronspiegel hoog (14-10-2012)
Dierstudie: capsaïcine verbrandt vet, verhoogt uithoudingsvermogen (3-8-2003)


Aankomen met eiwitrijk dieet: niet minder vetmassa, wel meer vetvrije massa Glas frisdrank bij het eten verziekt afslankeffect eiwitrijk dieet Afslanken met eiwitdieet verhoogt metabolisme

Aankomen met eiwitrijk dieet: niet minder vetmassa, wel meer vetvrije massa
Humaan onderzoek van Pennington Biomedical Research Center.

Glas frisdrank bij het eten verziekt afslankeffect eiwitrijk dieet
Kleine, maar grondige humane studie in BMC Nutrition.

Afslanken met eiwitdieet verhoogt metabolisme
Verdubbel de eiwit-inname van dikke mannen op een afslankdieet, en ze vallen sneller af maar houden toch meer spiermassa vast.