Opgepoetst: 15-5-2022
Opgeladen: 19-4-2011
Opgeborgen in: Levensverlenging & leefstijl, Immuunsysteem
Translation: Why sculptors live longer than painters (3-6-2011)

Waarom beeldhouwers langer leven dan schilders

De beeldhouwers die zo beroemd waren dat ze een eigen lemma kregen in naslagwerken leefden bijna vier jaar langer dan hun net zo beroemde collega-schilders. Tot die ontdekking komen onderzoekers van de University of Georgia in een studie die is verschenen in Age and Ageing. In de publicatie analyseren de onderzoekers de gegevens over de levensduur van 94 schilders en 68 beeldhouwers.


Waarom beeldhouwers langer leven dan schilders


Studie
Waarom beeldhouwers langer leven dan schilders

Waarom beeldhouwers langer leven dan schilders
De onderzoekers haalden hun gegevens uit de Larousse Dictionary of Painters en de Encyclopedia of Sculpture. Ze beperkten zich tot beeldhouwers die werkten met steen, en hun beelden dus moesten uithouwen.

Resultaten
Toen de onderzoekers uitrekenden hoe oud schilders en beeldhouwers waren geworden, zagen ze dat de beeldhouwers door de bank genomen 3.8 jaar langer leefden dan schilders. Beeldhouwers werden gemiddeld 67.4 jaar oud, schilders 63.6 jaar.

Resultaten
Schilders overleden vooral onder hun veertigste levensjaar en tussen hun 60ste en 70ste zestigste vaker dan beeldhouwers, zie je in de grafiek hieronder. De open balken staan voor de beeldhouwers, de gekleurde voor de schilders.


Waarom beeldhouwers langer leven dan schilders


Waarom beeldhouwers langer leven dan schilders


Het maakte niet uit in welk land de schilders en beeldhouwers hadden gewoond. Overal leefden de beeldhouwers langer dan de schilders.

Mechanisme
De onderzoekers denken dat de beeldhouwers werden beschermd door de fysieke aard van hun beroep. Beeldhouwen is werken.

Een beeldhouwer van 65 kilo verbruikt in moderne studies 6.5 tot 9.1 kilocalorieën per minuut.

Een schilder die net zoveel weegt komt niet verder dan 2.3 tot 3.9 kilocalorieën per minuut. Dat zijn tussen twee haakjes nog steeds meer kilocalorieën dan iemand verbruikt die zijn geld achter een computerscherm verdient.

Het fysieke werk beschermde de beeldhouwers mogelijk tegen hart- en vaatziekten. Dat deed fysiek werk tenminste in veel klassieke studies uit de twintigste eeuw, uit de periode voordat artsen statines gingen voorschrijven. [N Engl J Med. 1975 Mar 13;292(11):545-50.] [Scand J Work Environ Health. 1979 Jun;5(2):100-8.]

In de periode dat de kunstenaars leefden waren echter niet hart- en vaatziekten, maar infectieziekten de voornaamste doodsoorzaak. De onderzoekers denken dat het fysieke werk het immuunsysteem van de beeldhouwers stimuleerde, en dat pathogenen daardoor minder kans kregen.

Bron:
Age Ageing. 2008 Sep;37(5):605.

Meer:
Mannen die langer willen leven moeten meer bewegen (18-12-2021)
Intensieve sport vertraagt het tempo waarin je veroudert (1-9-2021)
Lichaamsbeweging verhoogt concentratie verjongingshormoon (27-9-2015)
Een beetje of extreem veel, bewegen is altijd gezond (7-9-2015)


Optimisten leven langer dan zwartkijkers Autonome mensen leven langer Psychiaters van de oude stempel leven langer

Optimisten leven langer dan zwartkijkers
15 procent langer, als je het precies wilt weten.

Autonome mensen leven langer
Als je leven een auto is, zit jij dan zelf achter het stuur? Als je op die vraag naar waarheid met een welgemeend 'ja' kunt antwoorden, dan is de kans groot dat je nog een lang leven voor je hebt.

Psychiaters van de oude stempel leven langer
De praatpsychiaters, dus. Niet de witgejaste pillenpushers...