19.04.2011

Waarom beeldhouwers langer leven dan schilders

De beeldhouwers die zo beroemd waren dat ze een eigen lemma kregen in naslagwerken leefden drie jaar langer dan hun net zo beroemde collega-schilders. Tot die ontdekking komen onderzoekers van de University of Georgia in een studie die is verschenen in Age and Ageing. In het stuk analyseren de onderzoekers de gegevens over de levensduur van 94 schilders en 68 beeldhouwers.

Studie
Waarom beeldhouwers langer leven dan schilders

Waarom beeldhouwers langer leven dan schilders
De onderzoekers haalden hun gegevens uit de Larousse Dictionary of Painters en de Encyclopedia of Sculpture. Ze beperkten zich tot beeldhouwers die werkten met steen, en hun beelden dus moesten uithouwen. Toen ze uitrekenden hoe oud schilders en beeldhouwers werden, zagen ze dat de beeldhouwers langer leefden dan schilders. Beeldhouwers werden gemiddeld 67.4 jaar oud, schilders 63.6 jaar.

Resultaten
Schilders overleden vooral onder hun veertigste levensjaar en tussen hun 60ste en 70ste zestigste vaker dan beeldhouwers, zie je in de grafiek hieronder. De open balken staan voor de beeldhouwers, de gekleurde voor de schilders.


Waarom beeldhouwers langer leven dan schilders


Waarom beeldhouwers langer leven dan schilders


Het maakte niet uit waar de schilders en beeldhouwers woonden: overal leefden de beeldhouwers langer dan de schilders.

Verklaring
De onderzoekers denken dat de beeldhouwers werden beschermd door de fysieke aard van hun beroep. Beeldhouwen is werken. Een beeldhouwer van 65 kilo verbruikt in moderne studies 6.5 tot 9.1 kcal per minuut. Een schilder die net zoveel weegt komt niet verder dan 2.3 tot 3.9 kcal per minuut. Dat zijn tussen twee haakjes nog steeds meer kcal dan iemand verbruikt die zijn geld achter een computerscherm verdient.

Het fysieke werk beschermde de beeldhouwers mogelijk tegen hart- en vaatziekten. Dat deed fysiek werk tenminste in veel klassieke studies uit de twintigste eeuw, uit de periode voordat artsen statines gingen voorschrijven.

In de periode dat de kunstenaars leefden waren niet hart- en vaatziekten, maar infectieziekten de voornaamste doodsoorzaak. De onderzoekers denken dat het fysieke werk het immuunsysteem van de beeldhouwers stimuleerde, en dat pathogenen daardoor minder kans kregen.

Bron:
Age Ageing. 2008 Sep;37(5):605.

Meer:
Calorieverbruik reduceert sterftekans ouderen (15-4-2011)
Verhoog je VO2max en vertraag je veroudering (2-4-2011)
Dierstudie: elke dag drie kwartier hardlopen verjongt (11-1-2011)