Opgeladen: 13-9-2019
Opgeborgen in: Psychologie, Positieve psychologie
Translation: Optimism extends lifespan by 15 percent (14-9-2019)

Optimisme verlengt levensduur met 15 procent

Epidemiologen weten al jaren dat optimisten langer leven dan zwartkijkers. Maar dat betekent nog niet dat optimisme 'gezond' is. Want misschien zijn mensen gewoon optimistischer naarmate ze gezonder zijn, en hun sterftekans dus kleiner is. Maar volgens nieuwe cijfers van onderzoekers van Boston University School of Medicine is het verband tussen optimisme en langer leven daarmee niet verklaard.

Studie
In hun artikel, dat is verschenen in PNAS, gebruiken de onderzoekers gegevens die zijn verzameld in twee grotere studies. In dit bericht richten we ons op de gegevens die afkomstig zijn van de Nurses' Health Study (NHS). Het ging daarbij om zeventigduizend hoogopgeleide oudere vrouwen, die gedurende 10 jaar werden gevolgd.

Resultaten
De 25 procent meest optimistische vrouwen leefden 19 procent langer dan de 25 procent minst optimistische vrouwen. Poetsten de onderzoekers het effect van gezondheid weg, dan veranderde die 19 procent in 15 procent.

Nou zou het ook nog kunnen dat optimisten zich niet laten imponeren door gezondheidsproblemen. Als ze te dik worden, gaan ze ervan uit dat ze dat probleem kunnen oplossen, en knikkeren ze de koolhydraten uit hun dieet. Of ze gaan hardlopen. Ze gaan zich gezonder gedragen, en verlengen zo hun levensduur.

Poetsten de onderzoekers het effect van gezond gedrag weg, dan veranderde die 15 procent van hierboven in 9 procent. Gezond gedrag is dus een belangrijke verklaring voor de levensverlengende werking van optimisme, maar de onderzoekers kunnen niet uitsluiten dat optimisme zelf een directe levensverlengende werking heeft.


Optimisme verlengt levensduur met 15 procent


Optimisme verlengt levensduur met 15 procent


Optimisme verlengt levensduur met 15 procent


De onderzoekers analyseerden ook gegevens uit een studie die betrekking had op mannen. Ze kwamen tot soortgelijke conclusies.

Conclusie
"This study has strong public health relevance because it suggests that optimism is one such psychosocial asset that has the potential to extend the human lifespan", zegt eerste auteur Lewina Lee in een persbericht. [sciencedaily.com August 26, 2019] "Interestingly, optimism may be modifiable using relatively simple techniques or therapies."

"Our study contributes to scientific knowledge on health assets that may protect against mortality risk and promote resilient aging. We hope that our findings will inspire further research on interventions to enhance positive health assets that may improve the public's health with aging."

Bron:
Proc Natl Acad Sci U S A. 2019 Sep 10;116(37):18357-62.

Meer:
Negentigers leven langer door optimisme (16-12-2013)
Optimisten leven langer (29-11-2011)
Optimisme voorkomt dodelijke hartaanval (25-6-2008)


Positieve emoties verlengen levensduur met tien jaar Tevreden mensen leven langer Een mensenleven met een doel duurt langer

Positieve emoties verlengen levensduur met tien jaar
Hoe positiever je in het leven staat - en hoe optimistischer, opgewekter, tevredener en gelukkiger je bent - hoe ouder zul je waarschijnlijk zult worden.

Tevreden mensen leven langer
Als het leven je heeft gebracht wat je wilde, dan is je sterftekans lager - en leef je dus waarschijnlijk langer - dan als je ontevreden bent met wat het leven je tot dusver heeft gegeven.

Een mensenleven met een doel duurt langer
Het maakt niet uit wat dat levensdoel precies is, zolang je er maar eentje hebt.