Opgepoetst: 13-4-2022
Opgeladen: 3-1-2014
Opgeborgen in: Positieve psychologie, Psychologie
Translation: Old-school psychiatrists live longer (14-4-2012)

Psychiaters van de oude stempel leven langer

Voordat psychiaters psychofarmaca gingen gebruiken legden ze hun cliënten op een divan en voerden ze er diepe gesprekken mee, in de hoop dat ze neuroses konden ontdekken die hun cliënten ziek maakten. Volgens een studie uit 1999 was de sterftekans van ouderwetse psychiaters fors lager dan je op basis van de statistieken zou verwachten.


Voordat psychiaters psychofarmaca gingen gebruiken legden ze hun cliënten op een divan en voerden ze er diepe gesprekken mee, in de hoop dat ze neuroses konden ontdekken die hun clienten ziek maakten. Psychiatrie in die periode was niet altijd even effectief, maar wel hogelijk sympathiek. En gezond. Volgens een studie uit 1999 was de sterftekans van ouderwetse psychiaters fors lager dan je op basis van de statistieken zou verwachten.


Studie
Edward Jeffery, een Amerikaanse retired industrial engineer, bepaalde de sterftecijfers van psychiaters tussen 1952-1982. In die periode waren psychiaters mannelijk en van Europese afkomst.

Jeffery kon achterhalen dat de sterftekans van psychiaters 48 procent lager was dan die van doorsnee blanke mannen.

Resultaten
Psychiaters zijn medici, en krijgen net als andere medici een riant salaris. Een hoog inkomen verlaagt de sterftekans. Toch was de sterftekans van psychiaters nog lager dan die van hun collega-artsen.

In de leeftijdscategorie van 50-64 was de sterftekans van psychiaters zelfs 44 procent lager dan die van hun medische collega's.


Voordat psychiaters psychofarmaca gingen gebruiken legden ze hun cliënten op een divan en voerden ze er diepe gesprekken mee, in de hoop dat ze neuroses konden ontdekken die hun cliënten ziek maakten. Psychiatrie in die periode was niet altijd even effectief, maar wel hogelijk sympathiek. En gezond. Volgens een studie uit 1999 was de sterftekans van ouderwetse psychiaters fors lager dan je op basis van de statistieken zou verwachten.


Verklaring
Een deel van de verklaring is misschien dat ouderwetse psychiaters opvallend vaak uit Joodse milieus komen, waar de gemiddelde levensverwachting relatief hoog is. Jeffery kon echter aantonen dat zelfs als alle psychiaters van Joodse afkomst zouden zijn geweest, de lage sterftecijfers van de psychiaters daarmee nog niet verklaard zouden zijn.

De verklaring die Jeffery naar voren schuift is dat de ouderwetse psychiaters tijdens hun opleiding zelf ook een psychoanalytische behandeling moesten ondergaan. Daarbij zouden eventuele psychologische mankementen - neuroses - aan het licht kunnen zijn gekomen, zodat de psychiaters de kans hadden om die bij te sturen, af te zwakken of zelfs op te lossen. Door hun opleiding waren de psychiaters vaker mentaal gezond, aldus Jeffery.

Volgens studies zouden die neuroses de sterftekans verhogen, onder meer omdat ze stress kunnen veroorzaken en daarmee het immuunsysteem verzwakken.

"If neurosis increases the risk of premature death and if psychoanalysis eliminates or reduces the severity of neurosis, one would expect the death rate for psychoanalyzed individuals to be lower", schrijft Jeffery.

Bron:
J Am Psychoanal Assoc. 2001 Winter;49(1):103-11.

Meer:
Het geheim van een gezonde oude dag? Boosheid de baas blijven (10-5-2019)
Religie als levensverlenger: meer is beter (8-7-2018)
Een mensenleven met een doel duurt langer (28-7-2014)


Vitamine S verlengt levensduur Autonome mensen leven langer Afwezigheid van angst voor veroudering verlengt levensduur

Vitamine S verlengt levensduur
Vitamine S - lees: het totaal aan sociale contacten in je leven - verlengt je levensduur. Maar als je ouder wordt heb je er wel steeds meer van nodig.

Autonome mensen leven langer
Als je leven een auto is, zit jij dan zelf achter het stuur?

Afwezigheid van angst voor veroudering verlengt levensduur
Hoe oud je zult worden hangt niet alleen af van je genen en je leefstijl. Ook hoe je je eigen oude dag voor je ziet, bepaalt mee welke leeftijd je zult bereiken.