03.12.2012

Voor krachtsporters is groene thee een beetje anabool

Krachttraining stimuleert de opbouw van spierweefsel en de verbranding van lichaamsvet. Beide effecten worden sterker als je krachttraining combineert met het drinken van een paar koppen groene thee per dag. Tot die opmerkelijke conclusie komen Braziliaanse voedingswetenschappers van de Universidade de Sao Paulo in een studie die binnenkort verschijnt in de Journal of Medicinal Food.

Deze webstek schreef vaker over de pseudo-anabole werking van groene thee. Bodybuilders die elke dag drie koppen groene thee drinken breken minder spierweefsel af dan bodybuilders die dat niet doen, rapporteerden we al in 2008. In 2009 schreven we over een gesponsorde studie van de University of Oklahoma, waarin een trainingsschema resulteerde in meer spiermassa en minder vetmassa dankzij een sportdrank met groene thee. Een paar weken geleden vertelden we tenslotte over een Japans onderzoek waarin ouderen meer spierkracht opbouwden door krachttraining als ze groene thee dronken.

Voor een deel is die anabole werking van groene thee misschien het gevolg van een tijdelijke stijging van de testosteronspiegel, die ontstaat doordat de fenolen in groene thee de enzymen afremmen die testosteron verwijderen uit de bloedbaan, maar wellicht spelen ook andere mechanismen een rol. De Brazilianen opperen in hun artikel de mogelijkheid dat groene thee de concentratie adrenaline verhoogt, en zo de kwaliteit van de training verbetert.

De Brazilianen deden een proef met 36 vrouwen van 20-40 jaar. De vrouwen waren te zwaar, en hun BMI varieerde van 25 tot 35. De onderzoekers lieten alle proefpersonen eerst vier weken afvallen op een dieet dat dagelijks 1200 kcal leverde. Daarna begon het eigenlijke experiment, dat 8 weken duurde.

Sanavita's Cha Verde
De onderzoekers verdeelden de vrouwen in vier groepen. Groep 1 dronk elke dag - om 10.00 en 16.00 uur - een groene theepoeder van het Braziliaanse Sanavita. [sanavita.com.br] Per inname namen de proefpersonen 10 gr poeder uit de bus die je hieronder ziet, en mengden dat met water. Elke kop thee bevatte 2.1 mg zink, 13.5 mg vitamine C, 20 mg cafeïne en 160 mg fenolen.

De hoeveelheid fenolen is trouwens aan de lage kant. Als je zelf groene thee maakt zitten daar meer fenolen in. [Klik hier voor tabel, onderaan de pagina]

Groep 2 kreeg een placebo. Dat was identiek aan het hierboven beschreven poeder, maar bevatte geen polyfenolen.

Groep 3 dronk ook twee keer per dag groene thee, en trainde daarbij met gewichten. De vrouwen gingen drie keer per week naar een gym, en trainden daar hun belangrijkste spiergroepen met de bench-press, back-pulldown, leg-press, lateral-raises, triceps-pushdown, biceps-curls, leg-curls, gluteus-kickback, zittende calf-raises en sit-ups. De vrouwen streefden naar sets van 10 reps. Ze rustten een minuut tussen de sets.

Groep 4 trainde ook met gewichten, maar gebruikte een placebo in plaats van groene thee.

De Brazilianen keken in het bloed van de vrouwen naar effecten op de cholesterolspiegel, maar vonden die niet. Ze ontdekten wel dat de concentratie triglyceriden in het bloed van groep 3 significant afnam met 37.6 mg per deciliter.

Suppletie met groene thee zorgde in de groene thee+krachttraining-groep voor een forse afname van de vetmassa. Die wisselwerking is wel eens vaker aangetoond.

In de inactieve groepen nam gedurende de proef het energieverbruik-in-rust [RMR] af, in de actieve nam die toe. In de groene thee+krachttraining-groep nam het energieverbruik toe met 561 kcal per dag, in de placebo+krachttraininggroep met 503 kcal per dag. Dat kwam vooral doordat in de actieve groepen de lean body mass toenam, aldus de onderzoekers. Die toename vond met name plaats in de groene thee+krachttraining-groep.


Voor krachtsporters is groene thee een beetje anabool


Voor krachtsporters is groene thee een beetje anabool


Voor krachtsporters is groene thee een beetje anabool


De combinatie van krachttraining en groene thee zorgde ook voor een grotere toename van de maximaalkracht. De krachttraininggroep werd bij de leg-press, de bench-press en de lat-pulldown respectievelijk 60, 4.8 en 9 kg sterker. Bij de groene thee+krachttraining-groep was dat 83.3, 5.5 en 12.6 kg.

Bron:
J Med Food. 2012 Nov 9. [Epub ahead of print].

Meer:
Groene thee houdt sporters fit als de jaren klimmen (21-9-2012)
Combinatie krachttraining en groene thee geeft ouderen meer spiermassa (17-9-2012)
Kop groene thee verbrandt vijf gram vet (6-8-2012)