0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursportsuppletie       Krachttraining, voeding & suppletie       Thee       Superfoods    

1 4 - 1 0 - 2 0 0 9

  Energiedrankje Celsius maakt trainingsschema effectiever (Journal of Strength and Conditioning Research doi: 10.1519/JSC.0b013e3181aeb0cf) [Offline]

Mannen die nog nooit aan sport hebben gedaan boeken meer vooruitgang door fitnesstraining als ze voor hun workouts een blikje energy drink achterover slaan. Volgens een studie van de University of Oklahoma, die binnenkort verschijnt in de Journal of Strength and Conditioning Research, verliezen de mannen daardoor meer lichaamsvet en bouwen ze meer uithoudingsvermogen en conditie op.

Het product dat de onderzoekers uittestten is Celsius. Celsius bevat geen suikers, maar wel een onduidelijke mix van groene thee-extract, gember, taurine, 200 mg cafeïne en een handjevol vitamines en mineralen.


Energiedrankje Celsius maakt trainingsschema effectieverEnergiedrankje Celsius maakt trainingsschema effectiever


De onderzoekers deden een experiment met een groep van veertig dikke en inactieve mannen. De helft daarvan ging trainen, en deed drie keer per week aan conditietraining en twee keer per week aan krachttraining. [EX] De andere helft trainde niet. [NEX] De helft van beide groepen dronk elke dag een blikje Celsius [A], de andere helft niet [B]. Op de trainingsdagen dronken de mannen in de EX-groep het blikje vijftien minuten voordat ze zich gingen uitsloven.

Voordat de mannen het programma gingen volgen bepaalden de onderzoekers hun lichaamssamenstelling en hun cardiovasculaire gezondheid. Tien weken later herhaalden ze de test. De tabel hieronder vertelt dat de mannen die zowel trainden als Celsius dronken meer vet waren verloren.


Energiedrankje Celsius maakt trainingsschema effectiever


De onderzoekers lieten de proefpersonen zich voor en na het programma helemaal leeg fietsen. Toen ontdekten ze dat de mannen die zowel hadden getraind als het energiedrankje hadden gebruikt het fietsen langer volhielden. De figuren hieronder vergelijken de tijden van EX-A en EX-B.


Energiedrankje Celsius maakt trainingsschema effectiever


Nog duidelijker was het effect op de VO2max.


Energiedrankje Celsius maakt trainingsschema effectiever


"It could be suggested that consuming Celsius prior to regular exercise in previously sedentary, overweight men may yield more significant body composition and cardiorespiratory improvements than exercise alone", concluderen de onderzoekers. Ze werden overigens betaald door Celsius. Natuurlijk.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken