Opgepoetst: 11-7-2019
Opgeladen: 6-8-2012
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Afslanken, Groene thee
Translation: One cup of green tea burns five grams of fat (2-9-2012)

Kop groene thee verbrandt vijf gram vet

Kop groene thee verbrandt vijf gram vet
Als de berekeningen van Maastrichtse wetenschappers kloppen, dan verbrand je met elke kop groene thee die je drinkt meer dan 5 gram vet extra. Dat blijkt uit een meta-analyse die Rick Hursel publiceerde in Obesity Reviews.

Groene thee als afslankmiddel
Sinds de jaren 90 gebruiken westerlingen die sneller willen afvallen groene thee of extracten daarvan. Da's niet zo raar. In een kop van 200 milliliter groene thee zit om te beginnen 30 milligram cafeïne. Cafeïne verhoogt de concentratie pephormonen als adrenaline in je lichaam, en laat cellen beter naar die hormonen luisteren. Daardoor staan vetcellen makkelijker hun inhoud af aan de bloedbaan en stijgt het energieverbruik van de spieren en de organen.

In groene thee zitten ook catechines. Die versterken de werking van cafeïne. Catechins remen bijvoorbeeld het enzym COMT, dat normaliter pephormonen als adrenaline afbreekt. Bovendien activeren catechines hormone-sensitive lipase in de vetcellen. Dat enzym knipt vetten in losse vetzuren. Actiever hormone-sensitive lipase betekent dus meer vetverbranding.

Een mooie theorie. Maar klopt die ook? Die vraag wilde Hursel met zijn metastudie beantwoorden.

Studie
Hursel zocht 39 eerder gepubliceerde onderzoeken over mengsels van catechines en cafeïne bijelkaar. Daarvan kon hij er 6 gebruiken. De figuur hieronder vat hun uitkomsten samen.


Kop groene thee verbrandt vijf gram vet


De mate waarin extracten van groene thee de verbranding van vet verhogen varieert per studie, ontdekte Hursel. Dat komt waarschijnlijk omdat autochtone Europeanen, vaker dan Aziaten, een versie van het COMT-enzym aanmaken die niet gevoelig is voor sabotage door catechines, en veel studies Europeanen als proefpersoon gebruiken. Desondanks verhoogden groene thee-extracten het energieverbruik in de gemiddelde studies met zo'n 4.7 procent.

Hursel was zelfs in staat om te berekenen hoeveel extra vet je kunt verbranden als je een groene thee-supplement slikt: elke milligram van een mengsel van cafeïne en groene thee-catechines verhoogde de dagelijkse vetverbranding met 0.02 gram.

Hursel berekende ook dat elke milligram pure cafeïne de dagelijkse vetverbranding met 0.01 gram verhoogde.

Aha.

Even rekenen...
Hieronder zie je de samenstelling van 100 milliliter groene thee. We hebben de tabel gesnaaid uit een database van het Amerikaanse landbouwministerie.


Kop groene thee verbrandt vijf gram vet


In een kop groene thee van 200 milligram zit 253 milligram catechins. Maal 0.02 is 5.06. Plus 30 is 5.36. Tata!

Elke kop groene thee verhoogt je verbranding van vet dus met 5.36 gram. Drink je een jaar lang elke dag 3 koppen groene thee per dag, dan scheelt je dat in theorie zo'n zes kilo vet. Kijk. Da's de moeite.

Bron:
Obes Rev. 2011 Jul;12(7):e573-81.

Meer:
Ook een beetje cafeïne verbrandt vet - met theefenolen (30-7-2012)
Afvallen met Pu-Erh-thee (18-7-2011)
Metastudie: afslanksupplementen met groene thee werken (22-02-2010)


Matchathee vergroot vetverbranding tijdens inspanning, spaart koolhydraten

Bruine vetcellen spelen sleutelrol bij verhoogde vetverbranding door groene en witte thee

Meer bruin vet door twee koppen groene thee per dag

Matchathee vergroot vetverbranding tijdens inspanning, spaart koolhydraten
Een paar koppen Matcha per dag kunnen ervoor zorgen dat je tijdens matig-intensieve inspanning een tikkie meer vet verbrandt, en koolhydraten spaart.

Bruine vetcellen spelen sleutelrol bij verhoogde vetverbranding door groene thee
Slik je afslanksupplementen met extracten uit groene of witte thee, maar verlies je geen grammetje vet? Dat komt misschien omdat je weinig bruine vetcellen hebt.

Meer bruin vet door twee koppen groene thee per dag
Als je elke dag twee koppen groene of witte thee drinkt, neemt de hoeveelheid bruin vetweefsel in je lichaam toe.