30.07.2012

Ook een beetje cafeïne verbrandt vet - met theefenolen

Cafe´ne
Het meest effectieve legale afslanksupplement in de EU is cafeïne [structuurformule hiernaast]. Slik daarvan 600 mg gedurende een dag, en je verbrandt ongeveer 110 kcal extra. Jammer genoeg kan niet iedereen even goed tegen cafeïne. Volgens een studie uit de late jaren negentig kun je ook met een ietepetieterig beetje cafeïne je vetverbranding verhogen - als je cafeïne combineert met groene thee.

De studie waarover we het hebben verscheen in 1999 in de American Journal of Clinical Nutrition en is afkomstig van onderzoekers van de University of Fribourg. Hij is gedeeltelijk betaald door Arkopharma Laboratories, de producent van het groene thee-extract Exolise.

In de periode dat de onderzoekers hun studie verrichtten waren afslanksupplementen op basis van cafeïne en ephedra nog legaal. Die waren effectief, maar veroorzaakten bij een grote minderheid bijwerkingen. Groene thee-supplementen doen dat niet. Maar is groene thee wel geschikt als bestanddeel voor afslanksupplementen? Die vraag wilden de onderzoekers beantwoorden.

EGCG
De onderzoekers gingen er van uit dat ook een afslanksupplement op basis van groene thee alleen werkt als daar een beetje cafeïne in zit. En 'een beetje cafeïne' is 50 mg, beredeneerden ze. Zoveel cafeïne zit er ongeveer in een kop koffie.

De onderzoekers lieten 10 gezonde mannelijke twintigers 24 uur in een respiratiekamer doorbrengen. Zo konden de onderzoekers precies zien hoeveel energie de proefpersonen verbruikten. De ene keer kregen de proefpersonen een nepsupplement zonder actieve stoffen [Placebo], de andere keer slikten de proefpersonen bij hun ontbijt, lunch en diner 50 mg cafeïne, en weer een andere keer slikten 50 mg cafeïne plus een halve gram groene thee-extract.

Per dag slikten de mannen in dat laatste geval dus 150 mg cafeïne en anderhalve gram groene thee-extract.

Het gebruikte groene thee-extract bestond voor een kwart uit catechines, en daarvan bestond 72 procent uit EGCG [hiernaast]. Dat is aan de hoge kant. In de meeste groene thee-extracten bestaan de catechines voor ongeveer de helft uit EGCG. EGCG is volgens wetenschappers het krachtigste flavonoid in groene thee.

De tabel hieronder vertelt dat cafeïne het energieverbruik [EE] gedurende een dag verhoogde met een schamele 15 kcal. Beter werkte de combinatie van cafeïne met groene thee. Die verhoogde het totale energieverbruik gedurende een dag met 79 kcal.


Ook een beetje cafeïne verbrandt vet - met theefenolen


Nou betekent 'een hoger energieverbruik' niet per definitie ook 'meer vetverbranding'. Dus bepaalden de onderzoekers ook nog maar eens hoeveel eiwit, koolhydraten en vet de mannen verbrandden.


Ook een beetje cafeïne verbrandt vet - met theefenolen


"In conclusion, oral administration of the green tea extract stimulated thermogenesis and fat oxidation and thus has the potential to influence body weight and body composition via changes in both energy expenditure and substrate utilization", besluiten de onderzoekers.

Bron:
Am J Clin Nutr. 1999 Dec;70(6):1040-5.

Meer:
Afvallen met Pu-Erh-thee (18-7-2011)
Metastudie: afslanksupplementen met groene thee werken (22-02-2010)
Cafeïne meest effectieve afslanksupplement (20-11-2009)