Opgeladen: 21-7-2022
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine B, Breinversterkers, GABA
Translation: More grip on anxiety with vitamin B6 (22-7-2022)

Angst beter de baas met vitamine B6

Ga je gebukt onder kopzorgen die vanuit een objectief standpunt niet serieus genoeg zijn om je leven te verzieken? Volgens Britse psychologen heb je misschien baat bij een fikse dosis vitamine B6.


Angst beter de baas met vitamine B6Studie
Psychologen van de University of Reading verdeelden 478 studenten in 3 groepen. Gedurende een maand kregen de studenten in de ene groep elke dagelijks een placebo, terwijl de studenten in de twee andere groepen op dagelijks basis of een supplement met vitamine B12 of een supplement met vitamine B6 kregen.

Vitamine B12 had geen statistisch significante effecten in dit onderzoek, dus laten we dat in dit bericht even buiten beschouwing.

De supplementen met vitamine B6 leverden dagelijks 100 milligram pyridoxine HCl. De onderzoekers gebruikten een product van Innopure. [innopure.com] Innopure had verder niets met de studie van doen.

De onderzoekers bepaalden voor en na de suppletieperiode met gestandaardiseerde vragenlijsten in hoeverre de studenten neigden tot depressie en angst. Daarnaast bestudeerden ze hoe de studenten reageerden op een keur van zintuiglijke prikkels.

Resultaten
Er was een trend dat vitamine B6 depressiescores verminderde, maar suppletie leidde niet tot een significante afname. Wel significant was de afname van angstscores bij de studenten die vitamine B6 gebruikten.

Dat zie je hieronder.


Angst beter de baas met vitamine B6Bij de studenten in de vitamine B6-groep vonden de onderzoekers een verhoogde surround suppression of visual contrast detection. Dat is een subtiel, en bijna niet uit te leggen fenomeen dat suggereert dat de neurotransmitter GABA in de hersenen actiever is.


Angst beter de baas met vitamine B6De onderzoekers vermoeden dan ook dat vitamine B6 zijn werk doet via GABA. Suppletie vergroot misschien de aanmaak van GABA of vergroot de interactie met de GABA-receptor.

GABA is tussen twee haakjes een neurotransmitter die vooral de activiteit van andere neutransmitters een tandje lager zet.

Conclusie
"Further research is needed to identify other nutrition-based interventions that benefit mental wellbeing, allowing different dietary interventions to be combined in future to provide greater results", zegt eerste auteur David Field is een persbericht. [sciencedaily.com July 19, 2022]

"One potential option would be to combine vitamin B6 supplements with talking therapies such as cognitive behavioural yherapy to boost their effect."

Bron:
Hum Psychopharmacol. 2022 Jul 19;e2852. doi: 10.1002/hup.2852. Online ahead of print.

Meer:
Vitamine B6 houdt zestigplussers mentaal fit (16-1-2017)
Vitamine B6 beschermt tegen Parkinson (29-9-2015)
Combinatie magnesium en vitamine B6 verzacht ADHD (21-2-2014)


Beta-alanine helpt tegen angst Echinacea maakt onbezorgd Angstig, bezorgd, tobberig en slecht slapen? Misschien helpt CBD

Bèta-alanine helpt tegen angst
Beloftevolle Japanse dierstudie.

Echinacea maakt onbezorgd
Een verrassend lage dosis Echinacea angustifolia maakt mensen minder angstig, bezorgd en tobberig.

Angstig, bezorgd, tobberig en slecht slapen? Misschien helpt CBD
Een supplement met CBD, de niet-psychoactieve stof in cannabis, is in sommige gevallen misschien een alternatief voor farmacologische slaapmiddelen en angstremmers.