Opgepoetst: 5-2-2019
Opgeladen: 29-5-2015
Opgeborgen in: Parkinson, Vitamine B, Vitamines
Translation: Vitamin B6 protects against Parkinson's (13-11-2015)

Vitamine B6 beschermt tegen Parkinson

Vitamin B6
Mensen die verhoudingsgewijs veel vitamine B6 consumeren hebben minder kans op de ziekte van Parkinson dan mensen met relatief weinig vitamine B6 in hun dieet. Dat concludeert de Chinese epidemioloog Liang Shen van Shandong University of Technology uit een metastudie waarvoor hij de gegevens van eerder gepubliceerde onderzoeken naar het verband tussen vitamine B6 en de ziekte van Parkinson bijeenveegde en opnieuw analyseerde.

Leefstijl en Parkinson
Er is een verband tussen leefstijl en Parkinson. De ziekte slaat minder vaak toe bij mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten en bij sporters. Een dieet met veel pepers en paprika's beschermt eveneens, waarschijnlijks doordat daarin die veel capasaicin, anatabine en nicotine bevatten.

En dan is er nog vitamine B6. [Structuurformule hierboven.]

Epidemiologen zijn al herhaaldelijk op de beschermende werking van vitamine B6 gestuit. In 2010 publiceerden Japanse epidemiologen bijvoorbeeld een kleine studie, waarin ze het dieet van enkele honderden Parkinsonpatiënten vergeleken met dat van een groep gezonde mensen. [Br J Nutr. 2010 Sep;104(5):757-64.] De Japanners ontdekten dat een relatief hoge inname van vitamine B6 de kans op Parkinson verminderde.


Vitamine B6 beschermt tegen Parkinson


Metastudie
Liang Shen verzamelde nog meer studies als die van de Japanse studie, en veegde de gegevens bij elkaar. Die studies keken ook naar de inname van folaten en die van vitamine B12 en Parkinson. Een dieet met veel van die vitamines beschermde niet.

Een relatief hoge inname van vitamine B6 beschermde echter wel. Mensen die relatief veel vitamine B6 binnenkregen hadden 35 procent minder kans op Parkinson dan mensen met relatief weinig vitamine B6 in hun dieet.


Vitamine B6 beschermt tegen Parkinson


Verklaring
Een oude theorie zegt dat folaten, vitamine B6 en B12 gezamenlijk de concentratie van het neurotoxische aminozuur homocysteïne verminderen, en op die manier de ziekte van Parkinson afremmen. De uitkomsten van deze studie bevestigen die theorie niet, en suggereren dat vitamine B6 op een andere manier beschermt.

"Oxidative stress has been widely accepted to play an important role in the pathogenesis of Parkinson's Disease", schrijft Shen. "Besides its function as a cofactor, vitamin B6 is reported to possess antioxidant activity. Pyridoxine is found to exhibit singlet oxygen quench capacity comparable with those of highly efficient antioxidants vitamins C and E. It was demonstrated that vitamin B6 deficiency can lead to oxidative stress in rat liver and heart, while vitamin B6 supplementation can alleviate oxidative stress."

"Thus, based on these evidences, it is proposed that besides regulating homocysteine levels the antioxidant potential of vitamin B6 may lower the risk of PD through inhibiting oxidative stress."

Slot
"As the number of included studies is limited, more studies are warranted to confirm the findings and elucidate the mechanisms underlying these associations", besluit Shen.

Bron:
Nutrients. 2015 Aug 27;7(9):7197-208.

Meer:
Paprika's beschermen tegen de ziekte van Parkinson (14-12-2014)
Sporters hebben minder kans op de ziekte van Parkinson (13-12-2014)
Krachtsport beschermt tegen de ziekte van Parkinson (16-11-2011)


Dagelijkse wandeling van minimaal twee kilometer beschermt tegen dementie Vierge-olijfolie beschermt misschien tegen dementie Scans liegen niet - Yoga beschermt tegen dementie

Dagelijkse wandeling van minimaal twee kilometer beschermt tegen dementie
Er is een manier waarop zeventigers zichzelf kunnen beschermen tegen neurologische verouderingsziekten als Alzheimer. Het kost niets en het is nog goed voor het milieu ook.

Virgine olijfolie beschermt misschien tegen dementie
Dat suggereert een dierstudie, die onderzoekers van Temple University in de VS publiceerden in Annals of Clinical and Translational Neurology.

Scans liegen niet - Yoga beschermt tegen dementie
De beoefening van yoga kan er voor zorgen dat het vermogen te herinneren en te concentreren op peil blijft als de jaren gaan klimmen.