Opgeladen: 2-8-2017
Opgeborgen in: Yoga & meditatie, Dementiepreventie
Translation: Scans don't lie - yoga protects against dementia (21-9-2017)

Scans liegen niet - Yoga beschermt tegen dementie

De beoefening van yoga kan er voor zorgen dat het vermogen te herinneren en te concentreren op peil blijft als de jaren gaan klimmen. Die suggestie wekt een kleine neurologische studie, die Braziliaanse onderzoekers, verbonden aan het Hospital Israelita Albert Einstein in Sao Paulo, hebben gepubliceerd in Frontiers in Aging Neuroscience.

Studie
De Brazilianen maakten hersenscans van 21 vrouwelijke beoefenaars [yoginis, heten die] van hatha yoga, die al minstens 8 jaar 2 keer per week aan yoga deden en zestig jaar of ouder waren. Vervolgens vergeleken ze de scans met die van vergelijkbare vrouwen die niet aan yoga deden.

Resultaten
"We found greater thickness in the left prefrontal cortex in the yoginis, in brain regions associated with cognitive functions such as attention and memory", vertelt eerste auteur Rui Afonso in een persbericht. [frontiersin.org July 24, 2017]


Scans liegen niet - Yoga beschermt tegen dementieHet is niet de eerste keer dat uit hersenonderzoek blijkt dat yogabeoefenaars beter ontwikkelde hersenen hebben dan mensen die niet aan yoga doen. [Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:821307.] [PLoS One. 2016 Mar 3;11(3):e0150757.]

Conclusie
"In the same way as muscles, the brain develops through training", zegt onderzoeksleider Elisa Kozasa. "Like any contemplative practice, yoga has a cognitive component in which attention and concentration are important."

De onderzoekers vermoeden dat door het trainen van het concentratievermogen yoga de linker prefrontale cortex ontwikkelt, en daardoor beschermt tegen de afname van de cognitieve vermogens door veroudering.

Bron:
Front Aging Neurosci. 2017 Jun 20;9:201.

Meer:
Meditatieve yoga bestrijdt verkorting genetische levensduur door stress (30-3-2017)
Baas die aan yoga doet is liever (10-2-2012)
Yoga maakt diabeten gezonder (31-10-2011)


Vis-eter op leeftijd heeft betere hersenen

Combinatie B-vitamines en visolie remt krimpen hersenen door veroudering

Veroudering laat hersenen krimpen, cardiotraining laat ze groeien

Vis-eter op leeftijd heeft betere hersenen
Vis vertraagt vooral de veroudering van hersendelen die nodig zijn voor de opslag van informatie en het nemen van verstandige beslissingen.

Combinatie B-vitamines en visolie remt krimpen hersenen door veroudering
Net zoals je spieren slinken als je veroudert, zo krimpen je hersenen met het klimmen van de jaren. Suppletie met B-vitamines kan dat proces afremmen. Maar alleen als er voldoende DHA en EPA in je bloed zit.

Veroudering laat hersenen krimpen, cardiotraining laat ze groeien
Na je dertigste beginnen je hersenen te krimpen. Maar niet als je drie keer per week 40 minuten hardloopt.