Opgepoetst: 10-9-2021
Opgeladen: 25-6-2015
Opgeborgen in: Vitamine B, Omega-3-vetzuren, Dementie & Alzheimer
Translation: Combination of B vitamins and fish oil reduces age-related brain atrophy (21-7-2015)

Combinatie B-vitamines en visolie remt krimpen hersenen door veroudering

Net zoals je spieren slinken als je veroudert, zo krimpen je hersenen met het klimmen van de jaren. Mogelijke gevolg van die afname is dementie. Suppletie met B-vitamines kan dat proces afremmen, ontdekten onderzoekers van de University of Oxford. Maar die B-vitamines werken alleen als er voldoende visvetzuren als DHA en EPA in je bloed zitten. Klinkt bekend.


Combinatie visolie en B-vitamines remt krimpen hersenen door verouderingStudie
Combinatie visolie en B-vitamines remt krimpen hersenen door veroudering
De onderzoekers gaven 85 zeventigplussers gedurende 2 jaar elke dag een pil met 800 microgram foliumzuur, 20 milligram vitamine B6 en 500 microgram vitamine B12. De onderzoekers gebruikten het supplement TrioBe Plus, dat wordt geproduceerd door het Zweedse Recip AB.

Een groep van 83 zeventigplussers kreeg een placebo.

Resultaten
Voor de suppletie begon en na twee jaar bepaalden de onderzoekers met MRI de grootte van de hersenmassa van de proefpersonen. Op zichzelf deed de suppletie helemaal niets - maar toen de onderzoekers ook keken naar de concentratie visvetzuren in het bloed van de zeventigers zagen ze ineens wel degelijk effect. In de proefpersonen met verhoudingsgewijs veel van de visvetzuren DHA en EPA in het bloed remden de B-vitamines de afname van de omvang van de hersenen.

Donkere balken: placebogroep; grijze balken: vitamine B-groep.


Combinatie visolie en B-vitamines remt krimpen hersenen door verouderingConclusie
"In conclusion, we have shown that the effect of B vitamin supplementation on brain atrophy rates depends on pre-existing plasma n-3 fatty acid concentrations", schrijven de onderzoekers. "This finding could possibly explain why some B vitamin trials on brain function have failed."

De onderzoekers pleiten voor vervolgonderzoek waarin ouderen zowel B-vitamines als visolie toegediend krijgen.

De universiteit van de onderzoekers heeft patenten op het gebruik van B-vitamines tegen de ziekte van Alzheimer en mentale achteruitgang door veroudering. [US 6008221 A] [US 6127370 A] [GB2010/051557] Die patenten vermelden de namen van onderzoekers die meewerkten aan deze studie.

Beetje zeuren
Mocht je zelf willen gaan experimenteren met hoge doses B-vitamines, overweeg dan een supplement met wat minder foliumzuur - 400 microgram vinden we eerlijk gezegd meer dan genoeg. Waarom precies, dat lees je hier en - voor de liefhebbers van medische horror - hier.

Bron:
Am J Clin Nutr. 2015 Jul;102(1):215-21.

Meer:
Relatie met ruzie en stress maakt sneller dement (7-12-2014)
Cynische 65-plusser wordt vaker dement (4-6-2014)
Dagelijks glas granaatappelsap bestrijdt vergeetachtigheid (20-9-2013)


Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp Vis-eter op leeftijd heeft betere hersenen Vitamine B6 houdt zestigplussers mentaal fit

Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp
Een voedingspatroon met veel meervoudig-onverzadigde vetzuren beschermt bij zestigplussers de cognitieve vermogens.

Vis-eter op leeftijd heeft betere hersenen
De hoeveelheid grijze massa in je hersenen neemt af als je veroudert. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat visconsumptie die afbraak afremt.

Vitamine B6 houdt zestigplussers mentaal fit
Een royale inname van vitamine B6 kan de kans op cognitieve achteruitgang bij zestigplussers fors verminderen.