Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vitamine B       Vitamines       Kankerpreventie       Prostaatkanker    

2 1 - 0 3 - 2 0 0 9

  Forse dosis foliumzuur verdubbelt kans prostaatkanker (J Natl Cancer Inst. 2009 Mar 18;101(6):432-5.)

Nog steeds adviseren sommige goeroes anabolengebruikers grote hoeveelheden vitamines te slikken. Foliumzuur [structuur hieronder] bijvoorbeeld, want dat is goed voor hart en bloedvaten. Onderzoekers van de University of Southern California ontdekten dat een dagelijkse fikse dosis foliumzuur ook erg gezond is voor tumoren in de prostaat. Ze gaan er van groeien als kool.


Forse dosis foliumzuur verdubbelt kans prostaatkanker


De reden dat sommige anabolengoeroes warm lopen voor megadoses foliumzuur heeft alles te maken met de verhoogde kans op hartaanvallen bij anabolengebruikers. Die hangt volgens Brits onderzoek onder bodybuilders samen met een verhoogde spiegel van het gevaarlijke aminozuur homocysteïne. In de voedingswetenschap is homocysteïne een tijd behoorlijk 'hip' geweest. Onderzoekers ontdekten dat mensen met veel homocysteïne in hun bloed ook vaker depressief, dement of doof werden en vaker hartaanvallen kregen. Dat komt mooi uit, want je kunt homocysteïne met B-vitamines als foliumzuur, B12 en B6 verlagen.

In trials bleek suppletie met homocysteïne-verlagende vitamines echter weinig positief effect te hebben. Daarmee is niet gezegd dat ook anabolengebruikers niks aan foliumzuur hebben. Anabolengebruikers zijn een verhaal apart. Wat er met hun homocysteïnespiegel gebeurt is zo extreem, dat foliumzuur bij hen misschien wel positief uitwerkt. Maar ook bij hen is het gebruik van megadoses geen goed idee.

Het probleem met foliumzuursuppletie is dat die ook de kans op kanker verhoogt. Dat blijkt uit dierproeven, maar ook uit de statistieken. Sinds fabrikanten in de VS foliumzuur toevoegen aan voedingsmiddelen stijgt in dat land de incidentie van darmkanker. [sciencedaily.com November 5, 2007] Natuurlijke analogen van foliumzuur lijken minder riskant te zijn voor cellen dan de synthetisch foliumzuur.

Onderzoekers van de University of Southern California hebben nog eens gekeken naar de resultaten van de Aspirin/Folate Polyp Prevention Study, waarin proefpersonen tien jaar achtereen aspirine en foliumzuur slikten. De helft van de 640 mannen die aan die trial meededen slikten elke dag een milligram foliumzuur. De aspirine die de mannen kregen had geen effect op de kans op prostaatkanker, maar de vitamine wel. Dat vertelt de figuur hieronder.


Forse dosis foliumzuur verdubbelt kans prostaatkanker


De kans op prostaatkanker bij de mannen die geen foliumzuur slikten was 3.3 procent. Bij de mannen die wel foliumzuur slikten was dat 9.7 procent.

Mannen die via hun voeding meer natuurlijk foliumzuur binnenkrijgen hebben minder kans op prostaatkanker dan mannen met weinig voedingsfoliumzuur. Zelfs als ze dan ook nog een multivitamine gebruiken is hun kans op kanker geringer. Het verband is statistisch echter niet significant.


Forse dosis foliumzuur verdubbelt kans prostaatkanker


Misschien betekent veel foliumzuur in je voeding dat je veel groenten eet. Daarmee krijg je een keur van stoffen binnen die de kans op kanker verminderen. Zo'n dieet is gezond. Het slikken van een enkele vitamine niet.

Nederlandse onderzoekers stuitten in 2005 ook al op een verhoogde kans op kanker door foliumzuursuppletie. [Wb 8 December 2005] Dat onderzoek suggereerde dat een hoge inname van vitamine B2 de kans juist weer verlaagde. Als je dan toch foliumzuur gaat slikken, kun je beter kiezen voor een supplement met alle B-vitamines.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken