Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & risico's       Anabolen & studies       Hart & bloedvaten       Medihorror & medisensatie    

1 2 - 0 8 - 2 0 0 6

Verhoogde homocysteinespiegel na jarenlang anabolengebruik voorteken van hartaanval

Homocysteine

Onderzoekers van de Britse University of Glamorgan hebben ontdekt dat anabole steroiden plotse hartaanvallen kunnen veroorzaken in bodybuilders die jarenlang hebben gebruikt. Vooral als die bodybuilders een hoge homocysteinespiegel hebben is de kans daarop aanwezig.

De Britten beschrijven hun bevindingen een een studie, die in juli 2006 verscheen in de British Journal of Sports Medicine. Daarin vergelijken de onderzoekers dertig bodybuilders. Tien gezonde mensen, die niet aan sport deden en geen anabolen gebruikten, dienden als controlegroep.

Mortality

The findings of this study suggest that anabolic-androgenic steroids are detrimental to cardiovascular health and appear to be implicated in cardiovascular mortality in long-term anabolic-androgenic steroid abuse.

Onderzoekers in besproken studie.

Tien bodybuilders gebruikten al twintig jaar of langer. Tien bodybuilders gebruikten anabolen, maar waren minstens drie maanden geleden gestopt. Tien bodybuilders trainden tenslotte met gewichten, maar hadden nooit androgenen aangeraakt.

Jazeker, lezers. Naturel-atleten. Ze bestaan nog. De nobele sub-variant van de stam der lichaamsbouwers is nog lang niet uitgestorven.

De gebruikers en ex-gebruikers hadden meer vetvrije massa dan de niet-gebruikers. Ze aten ook meer eiwit. In hun bloed was de spiegel van het gevaarlijke aminozuur homocysteine (HCY) beduidend hoger en dat kwam kennelijk door de anabolen, niet door de eiwitten. Homocysteine is een afbraakproduct dat vrijkomt bij de aanmaak van eiwitstructuren in het lichaam.

Een hoge homocysteinespiegel gaat samen met een verhoogde kans op ziekten als Alzheimer, depressies, botontkalking en hart- en vaatziekten, maar hoe dat verband er precies uitziet is niet bekend. Vitamines als foliumzuur verlagen de homocysteinespiegel, maar reduceren de kans op de genoemde ziekten niet.

Er was een verband tussen de spiegel van SHBG en homocysteine, ontdekten de Britten. Hoe lager het SHBG, des te hoger was het homocysteine. Omdat anabolen de SHBG-spiegel verlagen, denken de onderzoekers dat anabolen dus ook de homocysteinespiegel verhogen, ook al hebben ze geen flauw idee hoe.

Overigens was het bloed van de gebruikers stroperiger. Net als homocysteine verhoogt stroperig bloed de kans op hart- en vaatziekten.

Tijdens het onderzoek stierven drie bodybuilders. Onverwacht. Alledrie gebruikten ze anabolen. En bij alledrie was de homocysteinespiegel hoog.

1. Anabolic steroids raise levels of harmful protein. Reuters, Aug 11, 2006.
2. Homocysteine induced cardiovascular events: a consequence of long term anabolic-androgenic steroid (AAS) abuse. M R Graham, F M Grace, W Boobier, D Hullin, A Kicman, D Cowan, B Davies and J S Baker. British Journal of Sports Medicine 2006;40:644-648. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken