Opgepoetst: 20-1-2022
Opgeladen: 26-8-2014
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Cafeïne
Translation: Cocktail to combat body fat for ex-smokers: nicotine plus caffeine (14-9-2014)

Afslankcocktail voor ex-rokers: nicotine plus cafeïne

Ex-rokers winnen in de regel een paar kilo vetmassa. Als ze nicotine in de vorm van nicotinekauwgum slikken kunnen ze dat waarschijnlijk in ieder geval gedeeltelijk verhinderen. En zeker als ze dat combineren met good old cafeïne. Dat hebben Deense voedingswetenschappers gerapporteerd in de American Journal of Clinical Nutrition.


Vetwerende cocktail voor ex-rokers: nicotine plus cafeïne


Nicotine
Nicotine remt de eetlust en verhoogt bovendien de stofwisseling. Daarom zijn rokers lichter dan niet rokers, en komen ex-rokers een paar kilo aan. Je zou dan ook verwachten dat toediening van nicotine als supplement rokers helpt bij het vasthouden van hun gewicht.

Studieopzet
In 2003 publiceerden onderzoekers van de Royal Veterinary and Agricultural University in Denemarken een humane studie, waarin ze 12 slanke mannen van 18-45 jaar nicotinekauwgum gaven.

De fabrikant van die kauwgum, het Deense Fertin Pharma, sponsorde het onderzoek.

De onderzoekers gaven de mannen bij verschillende gelegenheden op de nuchtere maag 2 stukjes kauwgum, die telkens anders was van samenstelling. Meestal zat er in de kauwgum een combinatie van cafeïne en nicotine. De mannen moest 20 minuten op 1 stukje kauwgum kauwen. Daardoor kwam grofweg tweederde van de nicotine vrij.

Thermogenese
Kauwden de mannen op stukjes gum met 100 milligram cafeïne en 1 milligram nicotine, dan nam de aanmaak van warmte door hun lichaam - en dus hun calorieverbruik - optimaal toe, ontdekten de onderzoekers.


Vetwerende cocktail voor ex-rokers: nicotine plus cafeïne


Vetwerende cocktail voor ex-rokers: nicotine plus cafeïne


Verhoging van de nicotine-dosis tot 2 milligram zorgde voor ietsepietsie extra calorieverbruik, maar dat effect was niet statistisch significant. Bovendien veroorzaakte de 2 milligramdosis van cafeïne voor bijwerkingen. De mannen klaagden over een zere keel, een vieze smaak, duizeligheid en gezichtsproblemen.

Conclusie
"We found that 1 mg nicotine has a pronounced thermogenic effect, which is increased by approximately 100% when it is combined with 100 mg caffeine", concluderen de onderzoekers. "Increasing the nicotine dose from 1 to 2 mg did not increase the thermogenic effect but produced side effects in most subjects."

"If the thermogenic effect of adding caffeine can be translated into a corresponding enhancement of nicotine's effect on long-term energy balance, it may be useful in the prevention of weight gain after smoking cessation."

In 2005 toonden dezelfde onderzoekers aan dat de uitgeteste kauwgum ook de eetlust van slanke proefpersonen vermindert. [Diabetes Obes Metab. 2005 Jul;7(4):327-33.]

Bron:
Am J Clin Nutr. 2003 Jun;77(6):1442-7.

Meer:
Cafeïne verhoogt het calorieverbruik door lichaamsbeweging (18-1-2019)
Cafeïne is net zo'n goede fatburner tijdens je cardio als p-synefrine (17-11-2018)
Als afslankmiddel werkt cafeïne beter in combinatie met leucine (24-12-2016)


Paprika's (bron van nicotine) beschermen tegen de ziekte van Parkinson Een paar milligram nicotine maakt sporters sneller Razendsnel afslanken via de receptoren voor kou en nicotine

Paprika's (bron van nicotine) beschermen tegen de ziekte van Parkinson
Het zou zomaar kunnen dat mensen die vaak paprika's of pepers eten hun kans op de ziekte van Parkinson fors verminderen.

Een paar milligram nicotine maakt sporters sneller
Je hoort er niet zoveel over, maar nogal wat sporters nemen voor belangrijke trainingen en wedstrijden een dosis nicotine.

Razendsnel afslanken via de receptoren voor kou en nicotine
Deense wetenschappers hebben misschien een volkomen nieuwe farmacologische manier ontdekt waarmee mensen razendsnel veel vetmassa kunnen verliezen.