Opgepoetst: 3-2-2019
Opgeladen: 14-12-2014
Opgeborgen in: Parkinson
Translation: Paprika protects against Parkinson's (5-2-2015)

Paprika's beschermen tegen de ziekte van Parkinson

Nicotine
Het zou zomaar kunnen dat mensen die vaak paprika's of pepers eten hun kans op de ziekte van Parkinson fors verminderen. Dat suggereert een epidemiologische studie die onderzoekers van de University of Washington hebben gepubliceerd in de Annals of Neurology. In paprika's en pepers, maar ook in tomaten, zitten nicotine, capsaicin en andere stoffen die hersencellen beschermen.

Parkinson
In de eerste stadia de ziekte van Parkinson sterven hersencellen af die dopamine produceren. Daardoor krijgen Parkinsonpatiënten steeds meer moeite met bewegen, worden hun spieren stijf en pijnlijk, en kunnen ze het plezier in het leven of het vermogen verliezen om beslissingen te nemen.

Roken en meeroken beschermt tegen de ziekte van Parkinson, en dat komt waarschijnlijk doordat tabaksrook nicotine [structuurformule hierboven] bevat. [Mov Disord. 2012 Jul;27(8):947-57.] Dat wil niet zeggen dat roken 'dus' gezond is: de kans dat je door roken geen Parkinson zult krijgen is betrekkelijk klein, de kans dat je door roken jong zult overlijden aan kanker aanzienlijk.

Nou zit er ook in planten uit de nachtschade-familie - aardappels, aubergine, tomaten, paprika en pepers - per kg 2 tot 7 microgram nicotine. Bij een normaal dieet consumeer je al snel meer dan microgram nicotine per dag, en enkele procenten van de bevolking consumeren zelfs meer dan 2 microgram nicotine per dag. [J Agric Food Chem. 1999 Aug;47(8):3113-20.] Om je een idee te geven: als je drie uur in een kamer zit waarin tabaksrook in de lucht zweeft, dan consumeer je 1 microgram aan nicotine. [N Engl J Med. 1993 Aug 5;329(6):437.]

Studie
De onderzoekers vroegen zich af of mensen die veel nachtschadeplanten eten minder vaak Parkinson krijgen, en vergeleken de voedingsgewoonten van 490 mensen waarbij artsen zojuist de ziekte van Parkinson hadden vastgesteld met die van een controlegroep.

Resultaten
De onderzoekers ontdekten dat groene, gele en rode paprika's en pepers beschermen tegen Parkinson. Tomaten doen dat in mindere mate, aardappels en aubergines beschermen niet.


Paprika's beschermen tegen de ziekte van Parkinson


Paprika's beschermen tegen de ziekte van ParkinsonMensen die dagelijks paprika's of pepers eten halveren zo ongeveer hun kans op de ziekte van Parkinson ten opzichte van mensen die dat nooit doen. Vooral als je niet rookt is de beschermende werking van pepers en paprika aanzienlijk.


Paprika's beschermen tegen de ziekte van ParkinsonNiet alleen nicotine
Anatabine
De onderzoekers houden de mogelijkheid open dat de beschermende werking van paprika en peper niet alleen wordt veroorzaakt door nicotine. In paprika zit ook de nicotine-analoog anatabine [structuurformule hiernaast]. In dierstudies remt anatabine de ziekte van Alzheimer, en wie-weet doet anatabine dat ook met de ziekte van Parkinson. [Eur J Pharmacol. 2011 Nov 30;670(2-3):384-91.]

Capsaicin
Een andere groep stoffen in paprika en peper is die van de capsaicin-analogen. Je ziet de structuurformule van capsaicin hiernaast. Die stoffen prikkelen de receptor TRPV1. Volgens sommige studies kan capsaicin in hoge concentraties hersencellen via die receptor beschadigen, maar er zijn ook dierstudies waarin capsaicin dopamine-producerende hersencellen juist beschermt. [Brain Res Bull. 2012 Nov 1;89(3-4):92-6.]

Ergonauten die met deze bevindingen willen experimenteren kunnen zich daarom voorlopig misschien beter beperken tot groenten, en de hooggedoseerde supplementen maar even links laten liggen.

Slot
"Epidemiological studies may shed further light on our somewhat novel hypothesis and findings", besluiten de onderzoekers. "Although they are consistent with the well-established inverse association between Parkinson's disease and tobacco use, it remains unknown whether nicotine reduces Parkinson's disease risk and whether TRPV1 agonists, including those in peppers, are neuroprotective or neurotoxic."

"Replication of our findings will be needed to strengthen causal inferences that might eventually lead to dietary or pharmaceutical interventions designed to help prevent Parkinson's disease."

Bron:
Ann Neurol. 2013 Sep;74(3):472-7.

Meer:
Krachtsport beschermt tegen de ziekte van Parkinson (16-11-2011)
Dierstudie: combinatie creatine en Q10 beschermt tegen Parkinson (21-5-2011)
Hoe visolie beschermt tegen Parkinson (28-11-2007)


Paar kopjes koffie per dag beschermen de hersenen tegen veroudering Combinatie B-vitamines en visolie remt krimpen hersenen door veroudering Waarom paddenstoelen goed zijn voor je hersenen

Paar kopjes koffie per dag beschermen de hersenen tegen veroudering
Oudere mannen van zestig tot tachtig jaar verouderen mentaal minder snel als ze een paar koppen koffie per dag drinken.

Combinatie B-vitamines en visolie remt krimpen hersenen door veroudering
Net zoals je spieren slinken als je veroudert, zo krimpen je hersenen met het klimmen van de jaren. Mogelijke gevolgen? Dementie en de ziekte van Alzheimer.

Waarom paddenstoelen goed zijn voor je hersenen
Een dieet met veel eetbare paddenstoelen vertraagt in de hersenen misschien verouderingsprocessen, en vermindert de kans op dementie. Epidemiologie.