Opgeladen: 17-11-2018
Opgeborgen in: Cafeïne, Afslanksupplementen
Translation: During your cardio, caffeine stimulates fat oxidation as much as p-synephrine (18-11-2018)

Cafeïne is net zo'n goede fatburner tijdens je cardio als p-synefrine

Cafeine is net zo'n goede fatburner tijdens je cardio als p-synefrine
Het is een trend. Bedrijven introduceren steeds meer afslanksupplementen met synefrines, die zijn bestemd voor sporters. Of die werken? Strikt genomen geeft de humane studie, die Spaanse bewegingswetenschappers publiceerden in Medicine & Science in Sports & Exercise, op die vraag geen volledig antwoord. Maar reclame voor die supplementen is het onderzoek allerminst.

P-Synefrine
In Citrus aurantium zit p-synefrine. Om precies te zijn: in Citrus aurantium zit (-)-p-synefrine. Je hebt ook (+)-p-synefrine. Die vinden laboratoria geregeld in energie- en afslanksupplementen met Citrus aurantium, maar die stof is waarschijnlijk van synthetische origine en er stiekem aan toegevoegd.

De onderzoekers experimenteerden met synthetische p-synefrine. Of dat nu (-)-p-synefrine, (+)-p-synefrine of een racemisch mengsel van die 2 p-synefrines was, dat vertellen ze niet. We gaan dus maar uit van het laatste.

Je hebt trouwens behalve p-synefrine ook m-synefrine en o-synefrine, en ook van elk van die synefrines heb je weer 2 varianten. De synefrine in Citrus aurantium is een mengsel van meerdere soorten synefrines - en dat mengsel is bovendien telkens weer een beetje anders van samenstelling.


Cafeine is net zo'n goede fatburner tijdens je cardio als p-synefrine


Studie
De onderzoekers lieten 13 sportieve mensen bij 4 verschillende gelegenheden fietsen. De proefpersonen begonnen te fietsen met een intensiteit van 30 procent van hun maximale zuurstofopname [VO2max], en elke 3 minuten nam die intensiteit toe met 10 procent van de VO2max - totdat een waarde van de 90 procent van de VO2max was bereikt.

De proefpersonen fietsten 's middags, nadat ze een identieke lunch hadden gekregen. Een uur voor de test hadden ze capsules geslikt.

De ene keer zat er in die capsules niets [Placebo], de andere keer bevatten de capsules per kilo lichaamsgewicht 3 milligram cafeïne. Bij weer een andere gelegenheid zat er in de capsules per kilo lichaamsgewicht 3 milligram p-synephrine, en bij een vierde gelegenheid slikten de proefpersonen zowel cafeïne als p-synefrine.

Een denkbeeldige proefpersoon van 80 kilo zou dus 240 milligram cafeïne, 240 milligram p-synefrine of 240 milligram p-synefrine plus 240 milligram cafeïne hebben gebruikt.

Fikse dosis
Die dosis p-synefrine is hoog. In Zweden mogen supplementen niet meer dan 160 milligram p-synefrine per dagdosering bevatten, in Canada niet meer dan 40-50 milligram en in Frankrijk niet meer 20 milligram. In Duitsland mogen supplementen per dagdosering zelfs niet meer dan 7 milligram synefrines in totaal bevatten.

Resultaten
Geen enkele suppletie verhoogde het totale energieverbruik. Cafeïne, p-synefrine en de combinatie verhoogden echter wel de verbranding van vet, en verlaagden de verbranding van koolhydraten. Welk stimulantium de proefpersonen gebruikten, maakte geen bips uit.


Cafeine is net zo'n goede fatburner tijdens je cardio als p-synefrine


Cafeine is net zo'n goede fatburner tijdens je cardio als p-synefrine


Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2018 Sep;50(9):1899-1906.

Meer:
Intensievere krachttraining door Citrus aurantium (2-10-2015)
Afslankmiddel synefrine werkt prima - met naringin en hesperidin (12-5-2011)
Superkoffie met synefrine en HCA verhoogt energieverbruik - na de training (19-12-2007)


Combinatie van stof uit citrusvruchten en een muizenbeetje cafeine is een effectief afslankmiddel

Ook een beetje cafeine verbrandt vet - met theefenolen

Hesperidin versterkt afslankeffect van cafeine

Combinatie van stof uit citrusvruchten en een muizenbeetje cafeïne is een effectief afslankmiddel
De eerste humane studie naar de afslankende werking van de cafeine-glucosylhesperidin-combinatie.

Ook een beetje cafeïne verbrandt vet - met theefenolen
Het meest effectieve legale afslanksupplement in de EU is cafeïne. Slik daarvan 600 mg gedurende een dag, en je verbrandt ongeveer 110 kilocalorieën extra. Jammer genoeg kan niet iedereen even goed tegen cafeïne.

Hesperidin versterkt afslankeffect van cafeïne
De dosis hesperidin is aan de hoge kant...