Opgepoetst: 25-1-2021
Opgeladen: 24-1-2011
Opgeborgen in: Psychologie
Translation: No translation yet

Saaie vergadering? Je geheugen werkt beter als je droedelt

In Engeland en de VS heet het doodling en hier heet het droedelen: tijdens een overleg zomaar wat tekenen. Niet iedereen is ervan gecharmeerd, omdat droedelaars het signaal geven dat ze zich eigenlijk te pletter vervelen en met hun hoofd ergens anders zijn. Dat klopt niet, ontdekt de Britse psycholoog Jackie Andrade, verbonden aan de University of Plymouth. Volgens haar onderzoek onthoud je juist meer als je tijdens een vergadering droedelt.

Studie
Andrade deed een experiment met 40 proefpersonen. Die moesten een opname horen van een namaaktelefoongesprek van 2.5 minuten over een verjaardagsfeest. In de opname ratelde een acteur over wie er allemaal zouden komen, en wie waar vandaan kwam. De proefpersonen wisten niet wat de bedoeling van de proef was.

Vergadering? Je geheugen werkt beter als je droedelt
De helft van de proefpersonen luisterde alleen maar. De andere helft had opdracht gekregen een beetje te tekenen. "It doesn’t matter how neatly or how quickly you do this", kregen de proefpersonen te horen. "It is just something to help relieve the boredom."

Resultaten
Een minuut nadat de opname was afgelopen moesten de proefpersonen opschrijven welke namen en plaatsnamen ze zich nog konden herinneren. De tabel hieronder maakt duidelijk dat het geheugen van de droedelaars beter functioneerde dan dat van de proefpersonen die alleen maar hadden geluisterd.

False alarm = het aantal keren dat de proefpersonen zich een naam of plaatsnaam menen te herinneren die niet op de opname is genoemd.


Vergadering? Je geheugen werkt beter als je droedelt


Domweg luisteren is vervelend, en dus dwalen je gedachten af, vermoedt Andrade. Droedelen houdt je hersenen bezig. Daardoor luister je beter en neem je meer informatie op.

Bron:
Appl Cognit Psychol. 2010 24:100-6.

Meer:
Hersenen van schoolkinderen werken beter na twee glazen water (12-12-2010)
Kauwgum maakt alert en bestrijdt stress (4-5-2009)
's Nachts studeren gaat beter met Red Bull (20-11-2008)


Rode druivensap is een smartdrug Dagelijks glas granaatappelsap bestrijdt vergeetachtigheid Stofje in mandarijnen verbetert geheugen

Rode druivensap is een smartdrug
Drink elke dag 2-3 glazen rode druivensap, en binnen 12 weken neemt je geheugen beter nieuwe informatie op. Zie daar de uitkomst van een onderzoek door psychiaters van de University of Cincinnati.

Dagelijks glas granaatappelsap bestrijdt vergeetachtigheid
Als door veroudering het geheugen minder goed gaat werken, dan kun je daar met een dagelijks glas granaatappelsap iets aan doen.

Stofje in mandarijnen verbetert geheugen
Hij heet nobiletine en hij zit, samen met zijn chemische broertje tangeretine, in citrusvruchten. Dierstudie.