Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Dementie & Alzheimer       Thee, groene thee & EGCG       Phytopreparaten       Breinverbeteraars    

3 1 - 0 7 - 2 0 0 8

  Stofje in mandarijnen verbetert geheugen (J Pharmacol Exp Ther. 2008 Jun 10. [Epub ahead of print].)
Hij heet nobiletin en hij zit, samen met zijn chemische broertje tangeretin, in citrusvruchten. Onderzoekers buigen zich al een paar jaar over zijn kanker- en cholesterolremmende werking en zijn stimulerende effect op het geheugen. Nobiletins meest recente wapenfeit komt uit Japan,
Stofje in mandarijnen verbetert geheugen
waar onderzoekers hebben aangetoond dat het flavonoid zelfs leerprocessen in ratten met Alzheimer verbetert.
Nobiletin [je ziet de structuur hieronder] is een polymethoxylated flavone. Hij zit vooral in de schil van mandarijnen en sinaasappels. Daarin is de concentratie twintig keer hoger dan in het sap. [Science Daily May 12, 2004] [Als je citrusvruchten eet, consumeer je waarschijnlijk meer nobiletin dan als je sap uit winkel drinkt.]
Neurologen bestuderen nobiletin omdat ze vermoeden dat de verbinding werkt als een natuurlijke CREB-booster. Preciezer: nobiletin zorgt ervoor dat hersencellen meer energiegevende fosforgroepen aan het CREB-molecuul plakken, waardoor het actiever wordt. CREB-boosters verbeteren zo de werking van het langetermijngeheugen.
Experts verwachten dat zodra er effectieve CREB-boosters zijn ontwikkeld, ook gezonde mensen ze graag zullen gebruiken. De nieuwe middelen zullen het makkelijker maken om cursussen of trainingen te volgen.
De Japanners, verbonden aan Tohoku University, publiceren binnenkort een studie waarin ze nobiletin
Nobiletin
aan transgene APP-Tg-ratten gaven, die halverwege hun natuurlijke levensduur Alzheimer krijgen. Bij Alzheimer ontstaan in de hersencellen afzettingen van eiwitjes, de beta-amyloïden, waardoor de cellen niet meer goed functioneren.
CREB-boosters remmen de vorming van de beta-amyloïden en verminderen hun negatieve impact.
De onderzoekers gaven hun ratten vier maanden nobiletin in een dagelijkse dosis van tien milligram per kilogram lichaamsgewicht. De ratten kregen het plantenstofje intraperitoneally, dus direct in hun darmen, toegediend.
Om het effect op het leervermogen te testen deden de Japanners een ietwat akelig experiment. ze plaatsten de ratten in een kooi en dienden ze regelmatig electrische schokken toe. Na een "trainingstijd" keken de onderzoekers hoeveel ratten verstijfden op het moment dat ze een schok zouden moeten krijgen. Hoe hoger dat percentage, des te beter werkt het geheugen.

Stofje in mandarijnen verbetert geheugen

Hierboven zie je dat het geheugen van de Alzheimer-ratten die nobiletin kregen bijna net zo goed werkte als dat van de gezonde wild type-ratten. De
Toen ze de hersenen van de ratten onderzochten, zagen de onderzoekers dat het citrusstofje in de hippocampus de afzetting van de beta-amyloïde plaques had verminderd. De hippocampus is een kwetsbaar orgaantje in de hersenen, dat een sleutelfunctie vervult in de opslag van informatie in het langetermijn-geheugen.
De bruine spikkels hieronder zijn beta-amyloïden.

Stofje in mandarijnen verbetert geheugen

Nobiletin zit niet alleen in schillen van citrusvruchten, maar ook in supplementen. Mocht je die dingen niet te pakken kunnen krijgen, en ook geen trek hebben in schillen: volgens recente studies werkt EGCG, een bestanddeel van groene thee op ongeveer op dezelfde manier als nobiletin.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken