Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Horror & sensatie       Psychologie       Cortisolblokkers       Breinboosters    

0 4 - 0 5 - 2 0 0 9

  Kauwgum maakt alert en vermindert stress (Physiol Behav. 2009 Jun 22;97(3-4):304-12.)

Als je kauwt op kauwgum tijdens stressleverende gebeurtenissen, dan rem je de aanmaak van cortisol. Bovendien voel je je beter. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van Northumbria University in Engeland, die binnenkort verschijnt in Physiology & Behavior.

Kauwgum maakt alert en vermindert stress
De onderzoekers namen veertig studenten tests af die gegarandeerd het stressniveau omhoogschroeft. De test was de ene keer makkelijk, [low module intensity] de andere keer moeilijker [high module intensity]. De ene keer kauwden de proefpersonen op een stukje kauwgum, de andere keer niet. Voor en na de tests maten de onderzoekers de concentratie cortisol in het speeksel van de mannen en ondervroegen ze de proefpersonen over hun gemoedstoestand.

Kauwgum maakt de mannen meer gerust, minder gestresst en zekerder. Bovendien voelden ze zich alerter. In de figuur hieronder zie je hoe tijdens de test de alertheid van de studenten veranderde. De zwarte staatjes staan voor de kauwgumkauwers.


Kauwgum maakt alert en vermindert stress


In het speeksel van de proefpersonen die kauwgum kauwden zat na de test minder cortisol dan daarvoor. Dat effect zie je hieronder. Kauwgum is dus een cortisolblokker.


Kauwgum maakt alert en vermindert stress


De kauwgumkauwers maakten de tests ietsiepietsie beter dan de niet-kauwers. Het was significant, maar wel klein.

De onderzoekers vermoeden dat het kauwproces de bloedtoevoer naar de hersenen stimuleert. Dat zou de gemeten effecten verklaren. De tweede auteur van de studie, Crystal Haskell, vertelde een maand geleden op het jaarlijkse congres van de British Psychological Society dat het drinken van chocolademelk met een forse hoeveelheid flavanolen de rekenvaardigheden verbeterde. [nutraingredients.com 07-Apr-2009] Net als kauwgumkauwen zouden doses van vijfhonderd of duizend milligram cacaoflavanolen de bloedtoevoer naar de hersenen verhogen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken