05.02.2013

Verbrand meer calorieën, slaap beter

Verbrand meer calorieën, slaap beter
Mannen van in de twintig en de dertig slapen beter naarmate ze overdag meer energie verbruiken. Dat schrijven onderzoekers van het Nederlandse Radboud University Nijmegen Medical Centre in Gerontology. Bij mannen van in de zestig en zeventig is zo'n verband er niet.

Slaap
Slaap is de meest onderschatte leefstijlfactor in onze op activiteit gefixeerde moderne cultuur. Meer en beter slapen betekent voor negentig procent van de mensheid meer testosteron, een beter immuunsysteem, een beter uithoudingsvermogen, snellere reacties, een langere levensduur minder vet en meer spiermassa. Alstublieft. Vandaar de interesse van deze webstek in middelen die de kwaliteit en de kwantiteit van slaap verbeteren en verhogen.

Slaap en lichaamsbeweging

Zoals bewegen. Nijmeegse onderzoekers, die eigenlijk op zoek waren naar een verband tussen fitheid en slaap, stuitten per toeval op bewegen als slaapbevorderende factor toen ze de slaap van 12 jongere mannen van gemiddeld 27 jaar vergeleken met die van 21 oudere mannen van gemiddeld 69 jaar.

Fitheid was geen factor in de slaapkwaliteit ontdekten de onderzoekers. Maar, bij de jonge mannen tenminste, hing het totale energieverbruik samen met de sleep efficiency [het percentage van de tijd in bed dat je daadwerkelijk slaapt]. Hoe meer energie jonge mannen verbruiken, des te groter is hun sleep efficiency.


Verbrand meer calorieën, slaap beter


Verbrand meer calorieën, slaap beter


De onderzoekers deden ook nog een experiment waarin ze gedurende een jaar mannen van gemiddeld 69 jaar 3 keer per week 45 min met constante snelheid lieten fietsen, maar daardoor verbeterde de kwaliteit van hun slaap niet.

Verklaring
"Increased daily energy expenditure will deplete energy stores, leading to a larger energy restoration during sleep, which consequently is associated with an enhanced sleep efficiency", luidt een theorie die de Nederlanders naar voren schuiven.

"High catabolic activity during exercise is associated with a higher energy expenditure, which leads to elevated anabolic activity during sleep", luidt een andere theorie. "The higher anabolic activity is believed to promote energy use for tissue restoration, but also contributes to improved sleep efficiency."

De laatste theorie verklaart misschien waarom bij de oudere mannen de trainingssessies de slaap niet verbeteren. Hou ouder je wordt, des te minder zin heeft het lichaam in anabool gedoe. Krachtsporters die ouder worden moeten niet voor niets steeds harder hun best doen om nog vooruit te gaan. Misschien was het experiment anders verlopen als de onderzoekers de mannen hadden laten intervallen of krachttrainen.

Bron:
Gerontology. 2013;59(1):8-16.

Meer:
Eet twee kiwi's en slaap beter (23-1-2013)
Glycine verhoogt reactiesnelheid bij slaaptekort (18-1-2013)
Verbeter je slaap met glycine, en je geheugen werkt beter (16-1-2013)