Opgeladen: 17-9-2017
Opgeborgen in: Slaap, Plantaardige extracten
Translation: No translation yet

Octacosanol verbetert slaap bij stress

Octacosanol, een stof uit natuurlijke wassoorten die al jarenlang in supplementvorm op de markt is, zorgt er misschien voor dat je in tijden van psychologische stress toch goed kunt slapen. Dat vermoeden Japanse slaaponderzoekers van de universiteit van Tsukuba na een serie dierproeven. De werkzame dosis is waarschijnlijk wel errug hoog.


Octacosanol verbetert slaap bij stressStudie
De onderzoekers bezorgden laboratoriummuizen stress door ze in een schoongemaakte kooi te zetten. Ze dienden aan het einde van de middag de octacosanol toe via de orale route, deden de lichten uit en monitorden de slaap van de dieren.

Resultaten

Vergeleken met muizen die met rust werden gelaten [Control], sliepen de muizen die werden verhuisd [Vehicle] minder. De stressmuizen hadden minder REM-slaap en minder non-REM-slaap.

Suppletie met octacosanol normaliseerde de slaap van de stressmuizen. Een dosis van 200 milligram per kilogram lichaamsgewicht werkte het beste.


Octacosanol verbetert slaap bij stress


Octacosanol verbetert slaap bij stressOp de slaap van stressloze muizen had octacosanol geen effect.

De 200 milligram-dosis octacosanol verlaagde de hoeveelheid van het stresshormoon corticosterone in de muizen. De Japanners leiden daaruit af dat octocasanol de slaap verbetert door het afzwakken van de stressrespons.

Conclusie
"Insomnia and poor quality of sleep result in chronic sleep loss that is associated with various other sleep and metabolic disorders", schrijven de Japanners. "In today's world, a majority of the population experiences lifestyle related or other types of stress, a major factor affecting sleep quality and quantity."

"For the first time, we demonstrated that octacosanol is a potent anti-stress compound with sleep inducing potential. Being a natural compound, and part of food materials, are advantages over synthetic drug and hence it can be assumed that octacosanol may be devoid of side effects or adverse reactions to human body."

"Hence, we strongly suggest that octacosanol could be used as therapy for stress-induced insomnia."

Probleempje
Het humane equivalent van de meest effectieve dosis is 20 milligram per kilo lichaamsgewicht. Weeg je 70 kilo, dan praten we dus over 1400 milligram. De sterkste supplementen die we kennen bevatten echter slechts 20 milligram per pil. Als je net zoveel octacosanol wilt gebruiken als de Japanners aan hun muizen gaven, dan heb je voor 1 dosis 2.3 van de potjes hierboven nodig. We gaan er niet automatisch van uit dat die hoeveelheid veilig is.

Misschien was de berichtgeving in de massamedia over deze studie een beetje te optimistisch.


Octacosanol verbetert slaap bij stressHet berichtje hierboven vonden we op de webstek van de Daily Mail. [dailymail.co.uk 6 September 2017]

Bron:
Sci Rep. 2017 Aug 21;7(1):8892.

Meer:
Dierstudie: octacosanol is een duursportsupplement (21-7-2011)


Slecht slapen door een schermverslaving? Luteine helpt

Piekeraars en tobbers slapen beter door Melissa officinalis

Slecht slapen door cafeine? GABA helpt

Slecht slapen door een schermverslaving? Luteïne helpt
Als je veel achter een scherm zit, dan slaap je misschien slecht. Digitale schermen produceren energierijk blauw licht dat je slaapcyclus ontregelt. Suppletie met luteïne beschermt daartegen.

Piekeraars en tobbers slapen beter door Melissa officinalis
Op de methodologie van dit gesponsorde onderzoek is van alles aan te merken. Maar toch...

Slecht slapen door cafeïne? GABA helpt
Koreaanse dierstudie. Het humane equivalent van de beproefde doses ligt tussen de 200 en de 3000 milligram.