Opgeladen: 29-4-2016
Opgeborgen in: Slaap, Melissa officinalis, Plantaardige extracten, Cerebrogenics, GABA
Translation: Melissa officinalis, a supplement for worriers (18-6-2016)

Melissa officinalis, een supplement voor piekeraars

Piekeraars gaan beter slapen en beter in hun vel zitten als ze een extract van Melissa officinalis gebruiken. Dat suggereert een kleine humane studie, die is uitgevoerd door een producent van plantaardige extracten voor de supplementenindustrie. Op de methodologie van het onderzoek, dat is verschenen in de Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, is van alles aan te merken. Maar toch...

Studie
De onderzoekers gaven twintig proefpersonen gedurende 15 dagen elke dag een tablet met 300 milligram etxract van Melissa officinalis. De onderzoekers gebruikten een extract op alcoholbasis, dat op de markt is als Cyracos. [cyracos.com] Je ziet de samenstelling van het extract hieronder. De onderzoekers staan op de loonlijst van het Franse Naturex, [naturex.com] de producent van Cyracos.


Melissa officinalis, een supplement voor piekeraars


Alle proefpersonen leden aan slapeloosheid en een milde anxiety disorder. Het waren ziekelijke piekeraars en tobbers.

Voor en na de suppletieperiode ondervroegen de onderzoekers de proefpersonen met vragenlijsten.

Resultaten
Bij alle 20 proefpersonen verminderde het Melissa officinalis-extract de slaapproblemen, aldus de tabel hieronder. Bij 17 proefpersonen was sprake van een 'bijzonder grote verbetering', bij de overige drie van een 'grote verbetering'.


Melissa officinalis, een supplement voor piekeraars


Door het extract gingen de proefpersonen beter in hun vel zitten. Door Melissa officinalis raakten ze minder makkelijk van hun stuk [Agitation], voelden ze zich minder gespannen [Tension] en waren ze minder druk [Hyperactivity].


Melissa officinalis, een supplement voor piekeraars


De proefpersonen gingen ook op andere fronten mentaal beter functioneren door Melissa officinalis. Ze kregen bijvoorbeeld hun eetgedrag beter onder controle en gingen helderder nadenken. Daarnaast reduceerde het extract psychosomatische klachten.


Melissa officinalis, een supplement voor piekeraars


Mechanisme
In Melissa officinalis zitten pentacyclische triterpenoidverbindingen zoals ursolic acid en oleanolic acid. Volgens in vitro-studies remmen die de afbraak van GABA in de hersenen. [Can J Physiol Pharmacol. 2007 Sep;85(9):933-42.] [Phytother Res. 2009 Aug;23(8):1075-81.]

GABA is een neurotransmitter die vooral andere neurotransmitters uitschakelt. De onderzoekers vermoeden dat Melissa officinalis via GABA processen afzwakt die betrokken zijn bij psychologische stress.

Conclusie

"Based on a psychosocial approach, these results [...] suggest a robust effect of Cyracos on anxiety and insomnia", schrijven de onderzoekers. "Moreover, the absence of [...] significant side effects render Cyracos a viable option for mild-to-moderate anxiety disorder subjects. They can avoid drugs, such as benzodiazepines, barbiturates and antidepressants, the use of which has been discouraged due to their soporific effects and other serious side effects, including acquired tolerance."

Bron:
Med J Nutrition Metab. 2011 Dec;4(3):211-218.

Meer:
Melissa officinalis doodt kankercellen (20-3-2016)
Melissa officinalis is een smartdrug (20-12-2012)
Afslanksupplement met Melissa officinalis laat lever meer vet verbranden (4-12-2007)


Alcoholvrij bier werkt als slaapmiddel
Sleutelbegrip: GABA.

Grape Seed Extract tijdens menopauze: minder opvliegers, meer spieren en beter slapen
Humaan onderzoek. Geteste doses: 100 en 200 milligram per dag.

Beter slapen door krachttraining
Na ademhalen en eten is krachttrainen zo ongeveer het gezondste wat een mens kan doen. Krachttraining is goed voor bijna alles.