Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Overgewicht       Afslanken       Psychologie    

0 5 - 1 2 - 2 0 0 7

  Waarom je makkelijk teveel geld uitgeeft als je op dieet bent (Science Daily Mar. 8, 2007)
Als je jezelf restricties oplegt, geef je makkelijker geld uit. Dat ontdekten consumentenwetenschappers van de University of Minnesota door een experiment dat op het eerste gezicht geen fluit met dieet te maken heeft. [Journal of Consumer Research 2007, vol. 33, no. 4, 537-547.]
De onderzoekers vroegen een groep proefpersonen om hun gedachten op te schrijven. Daarna mochten ze tien dollar naar voorkeur besteden in een winkel. Het geld dat de proefpersonen niet uitgaven mochten ze houden.
Een andere groep proefpersonen moest ook gedachten op papier zetten - maar niet als die over 'een witte beer' gingen. Thought suppression, heet dat.
Een op het eerste gezicht lullige restrictie, maar toen de proefpersonen tien dollar mochten besteden in een winkel, bleek dat die lullige restrictie desondanks een aantoonbaar effect had op het bestedingsbedrag.

Waarom je makkelijk teveel geld uitgeeft als je op dieet bent

De proefpersonen waren van tevoren getest. De lijn met de driehoekjes staat voor proefpersonen die graag geld uitgeven. De lijn met de vierkantjes staat voor proefpersonen die juist makkelijk geld in hun zak kunnen houden.
"Those who had just tried to control their thoughts spent an average of 4.05 dollars. Those who had been free to write whatever they wanted spent an average of 1.21 dollars."
Als je je beperkingen oplegt op het ene gebied - bijvoorbeeld doordat je jezelf op een dieet zet - geef je makkelijker toe aan verleidingen op een ander gebied. "Op dagen dat je net met moeite bent begonnen met een dieet moet je dus niet gaan winkelen", concluderen de onderzoekers.

0 4 - 1 2 - 2 0 0 7

  Koreaans afslanksupplement laat lever meer vet verbranden (J Ethnopharmacol. 2008 Jan 17;115(2):263-70.)
Het Koreaanse afslanksupplement Ob-X laat muizen vet verliezen doordat het in de lever van de muizen de peroxisome proliferator-activated receptor-alpha (PPAR-alpha activeert. Dat schrijven onderzoekers van Mokwon University in de Journal of Ethnopharmacology.
Ob-X is een mengsel van bladextracten van drie kruiden. Van Melissa officinalis (citroenmelisse), Morus alba (witte moerbij) en Artemisia capillaris is bekend dat ze de hoeveelheid vetten in het bloed verlagen.
De Koreanen gaven gedurende twaalf weken een groep muizen een gewoon dieet met weinig vet, mestten een andere groep vet met voer dat juist wel veel vet bevatte, en gaven een derde groep muizen zowel een vetdieet als Ob-X. Hieronder zie je hoeveel dikker de proefdieren werden.

Koreaans afslanksupplement laat lever meer vet verbranden

In het bloed van de Ob-X-dieren was, zoals de onderzoekers al hadden verwacht, de concentratie cholesterol en vet verminderd. Waar was dat vet naartoe gegaan? Naar de lever van de muizen, ontdekten de Koreanen.
Hieronder zie je stukjes lever van de proefdieren. De witte stipjes staan voor opgehoopte vetten. Die zie je in de lever van de muizen in de high fat-groep - maar niet in de lever van de high fat-muizen die ook Ob-x kregen.


Koreaans afslanksupplement laat lever meer vet verbranden


In de lever van de Ob-X-muizen was de aanmaak van enzymen die vetten verbranden verhoogd. Hoe het supplement dat precies voor elkaar heeft gekregen wordt duidelijk als de onderzoekers Ob-X uittestten op genetisch veranderde levercellen. De cellen maakten meer licht aan naarmate verbindingen meer rommelden met PPARalpha.

Koreaans afslanksupplement laat lever meer vet verbranden

PPAR-alpha is de sensor waarmee de lever vet 'ziet'. Hoe meer vet de levercellen 'zien', des te meer vetten gaan ze verbranden.
De Koreanen willen verder gaan met hun onderzoek. Ze willen graag weten welke verbindingen in het supplement het effect veroorzaken.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken