17.05.2014

Slaapextensie maakt sporters sneller

Slaapextensie maakt sporters sneller
Als sporters zichzelf dwingen om per etmaal twee uur extra te slapen, dan neemt hun reactiesnelheid toe en worden ze sneller. Dat ontdekten slaaponderzoekers van de universiteit van Stanford in de VS, die experimenteerden met basketbalspelers.

Slaap, gezondheidseffecten & sportprestaties
Slaaptekort bewerkstelligt de groei van lichaamsvet, verlaagt de testosteronspiegel, vermindert je vermogen om zuurstof op te nemen - en breekt in dierstudies ook nog eens spiermassa af. Bovendien werkt je immuunsysteem beter als je voldoende slaapt, en zijn er aanwijzingen dat een goede slaap levensverlengend werkt.

Je kunt dan ook op je vingers uittellen dat sporters beter presteren als ze slaaptekort voorkomen. Maar gaan sporters ook beter presteren als ze een stapje verder gaan? Als ze ervoor zorgen dat ze extra veel gaan slapen? In 2011 publiceerde Cheri Mah van Stanford University in Sleep een humane studie waarin ze die vraag positief beantwoordde.

Studie
Slaapextensie maakt sporters sneller
Mah experimenteerde met 11 studenten van het basketbalteam. Mah liet ze gedurende 5-7 weken hun hoeveelheid slaap opvoeren tot 10 uur per etmaal. Voordat de "sleep extension" begon, sliepen de proefpersonen bijna 8 uur per etmaal. Ze hadden zelf het idee dat dat voldoende was.

Hoewel 8 uur slaap volgens text books genoeg zou moeten zijn, zag Mah dat het opvoeren van de hoeveelheid slaap positieve effecten op de spelers had. Toen ze het reactievermogen van de spelers bepaalde met de Psychomotor Vigilance Task-test, ontdekte ze bijvoorbeeld dat de spelers door de toename van hun slaapuren sneller reageerden.

Bij de Psychomotor Vigilance Task-test kijken proefpersonen naar een zwart scherm. Verschijnt daarop een lichtpuntje, dan moeten ze zo snel mogelijk op een knopje drukken.Slaapextensie maakt sporters sneller


Studie
Voordat de sporters meer gingen slapen deden ze 16.2 sec over een sprint van 86 m. De slaapextensie verkortte dat tot 15.5 sec.


Slaapextensie maakt sporters sneller


De proefpersonen gingen zich beter voelen door de toename van hun slaap: minder boos, depressief, gespannen, moe en verward, en vitaler. Bovendien gingen ze beter en trefzekerder mikken.


Slaapextensie maakt sporters sneller


Slaapextensie maakt sporters sneller


Conclusie
"This study reveals an athlete's inability to accurately assess how much sleep one actually obtains each night, thus leading to a misperception regarding the duration of sleep that constitutes adequate nightly sleep time", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Sleep. 2011 Jul 1;34(7):943-50.

Meer:
Rood licht laat topsporters beter slapen en maakt ze fitter (17-3-2013)