Slaaptekort breekt spieren af
Slaaptekort werkt overgewicht in de hand, verslechtert je conditie, maakt je onaantrekkelijker en verlaagt bij mannen ook nog eens de testosteronspiegel. Da's niet mooi allemaal - dus kan deze dierstudie van de University of Sao Paulo er nog wel bij. Als je hem mag geloven gaat een ernstig slaaptekort ook nog eens ten koste van je spieren.
Slapen en spieren
Het idee dat je spiermassa verliest als je weinig slaapt is alleen maar logisch. Als mannen een week te weinig slapen, dan keldert hun testosteronspiegel - ook als ze jong zijn. [JAMA. 2011 Jun 1;305(21):2173-4.] Slaaptekort leidt in dierstudies tot een verminderde aanmaak van groeihormoon en IGF-1. [Am J Physiol Endocrinol Metab. 2004 Jun; 286(6):E1060-70.] Omdat testosteron, groeihormoon en IGF-1 zulke sterke spieropbouwende hormonen zijn, ligt het voor de hand dat de spiermassa vermindert als de concentratie van die hormonen door slaaptekort afneemt.
Studie
Maar goed - in de wondere wereld van de wetenschap weet je ook logische dingen pas zeker als je ze uitprobeert. Dus hielden de onderzoekers mannelijke ratten 4 dagen uit hun slaap [PSD-96h group]. De onderzoekers deden hetzelfde met een tweede groep ratten, maar lieten die na hun beproeving 4 dagen bijslapen [RB-96h group]. Ratten in de controlegroep konden slapen wanneer ze wilden [CTRL].
Na 4 dagen slaapdeprivatie of na de 4 dagen bijslapen onderzochten de Brazilianen de spiermassa van de ratten in de PSD-96h- en de RB-96h-groep. Ze wogen de kuitspier tibialis anterior [TA] en bepaalden de concentratie testosteron en zijn tegenhanger corticosteron [zeg maar: het stresshormoon cortisol] in het bloed van de ratten.
Resultaten
In slechts 4 dagen tijd verloren de ratten die niet hadden geslapen bijna twintig procent van hun spiermassa. In de groep ratten die daarna 4 dagen hersteltijd had gekregen was een deel van de afgebroken spiermassa opnieuw opgebouwd, maar van een totaal herstel was geen sprake. De onderzoekers denken dat cortisol een sleutelrol speelt in het afbraakproces: cortisol breekt zelf al spiermassa af, maar schroeft ook nog eens de aanmaak van IGF-1 en testosteron omlaag.
Conclusie
Hoewel de Brazilianen een extreme mate van slaaptekort hebben bestudeerd, concluderen ze uit hun dierstudie dat slaap onmisbaar is voor spiermassa. Als ze gelijk hebben, kunnen krachtsporters hun progressie optimaliseren als ze genoeg slapen. De kans is groot dat ze dat nu niet doen. Slaaptekort is in onze samenleving net zo epidemisch is als een te lage vitamine D-spiegel.
"There are many sleep-deprived individuals in modern society due to demanding lifestyles or medical conditions", besluiten de Brazilianen, refererend aan mensen die in ploegendienst werken, of mensen die door veroudering of stress te weinig slapen, maar ook al die miljoenen mensen die nachtenlang doorbrengen achter de PC. "Our data highlight the possibility that these subjects experience similar muscle atrophy."
Bron:
Muscle Nerve. 2012 Mar;45(3):431-3.
Meer:
Magnesiumsuppletie: presteren op de grenzen van je kunnen ondanks slaaptekort (12-11-2011)
Slaap beter, leef langer (23-10-2011)
Je leeft langer door een middagslaapje (21-4-2011)
|