Opgeladen: 9-10-2016
Opgeborgen in: Slaap, Groeihormoon & IGF-1, Ongewone anabole methoden
Translation: No translation yet

Meer slaap, meer IGF-1

Sporters die meer spieren willen opbouwen, en ouderen die willen voorkomen dat ze spiermassa verliezen, zouden kunnen proberen om 's nachts anderhalf uur meer te slapen. Daardoor neemt de concentratie van het anabole hormoon IGF-1 in hun bloed toe. Dat ontdekten onderzoekers van het Franse leger, verbonden aan het French Armed Forces Biomedical Research Institute.

Studie
De onderzoekers experimenteerden bij twee gelegenheden met 14 mannen van 26-37 jaar. Bij de ene gelegenheid kregen de mannen gedurende 6 dagen een gewone hoeveelheid slaap. [HAB]

De proefpersonen gingen om 22.30 uur naar bed en stonden om 7.00 uur weer op.

Na die periode [B] bepaalden de onderzoekers de hoeveelheid IGF-1 in hun bloed en hielden de mannen vervolgens een etmaal wakker [24h-SD].

Daarna analyseerden de onderzoekers nogmaals het bloed van de mannen. Het volgende etmaal mochten de mannen weer slapen [R], en daarop bepaalden de onderzoekers voor een derde keer de concentratie IGF-1 in het bloed van de mannen.

Bij een andere gelegenheid voerden de onderzoekers de hoeveelheid slaap op. De proefpersonen moesten gedurende 6 dagen om 21.00 uur naar bed [EXT].

Resultaten
Het opvoeren van de hoeveelheid slaap per etmaal resulteerde in een kleine, maar statistisch significante toename van de concentratie IGF-1 in het bloed van de proefpersonen. Dat effect stond na een etmaal zonder slaap nog steeds overeind.


Meer slaap, meer IGF-1Nou zegt de concentratie IGF-1 op zichzelf niet zoveel. Niet al het IGF-1 in het bloed is actief. Veelzeggender is waarschijnlijk de hoeveelheid vrij - en dus actief - IGF-1. En die concentratie steeg door de toename van de hoeveelheid slaap aanmerkelijk.


Meer slaap, meer IGF-1Conclusie
"Our study shows that increasing sleep duration by approximately 1.2 h per night over 1 week increases circulating IGF-I (free and total) levels [...] in healthy young men", vatten de onderzoekers samen. "Stimulation of the anabolic and neuroprotective IGF-I production by sleep extension may explain the improvement and/or limitation of degradation of sustained attention and alertness during total sleep deprivation and recovery."

"As IGF-I deficiency is an important contributing factor in cognitive impairment in aged humans it will be interesting to investigate sleep-extension paradigms in these populations."

Bron:
Appl Physiol Nutr Metab. 2016 Sep;41(9):963-70.

Meer:
Slaapextensie maakt sporters sneller (17-5-2014)


Meer vetzuren uit vis, meer IGF-1
Dierstudie.

Cola vervangen door melk verhoogt IGF-1-spiegel
Humaan experiment.

Meer biotine, meer IGF-1
Dierstudie. Moeilijk te vertalen naar praktijk.