Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone anabole methoden       B-vitamines       Vitamines       Groeihormoon    

0 9 - 0 7 - 2 0 0 9

  Meer biotine, meer IGF-1 (Eur J Nutr. 2009 Apr;48(3):137-44.)

De concentratie van de groeifactor IGF-1 gaat omhoog of omlaag met de concentratie van de vitamine biotine of vitamine B8. [Structuur hieronder.] Dat schrijven onderzoekers van de Universidad Nacional Autonoma de Mexico in de European Journal of Nutrition. Of sporters iets aan de bevindingen hebben is nog niet duidelijk.

Geef je proefdieren te weinig biotine, dan blijven ze achter in hun groei. Ra ra, hoe kan dat? Via welk mechanisme gebeurt dat? Die vraag hebben de Mexicanen willen beantwoorden met een dierstudie, waarin ze muizen
Biotine
vanaf hun derde levensweek blootstelden aan een dieet met te weinig biotine.

De industrie kent biotine als een vitamine die nagels, huid en haren sterker maakt. Voedingswetenschappers kennen de vitamine als een co-factor voor processen waarbij het lichaam energie haalt uit voedingsstoffen. Een tekort aan de vitamine komt onder normale omstandigheden eigenlijk alleen voor als je grote hoeveelheden ei-eiwit eet. In het eiwit van eieren zit avidine, een eiwit dat biotine neutraliseert. Hoe langer je ei-eiwit kookt, des te inactiever het avidine wordt. In sommige experimenten koken onderzoekers ei-eiwit een uur om er zeker van te zijn dat ze het avidine kapot hebben gemaakt.

De onderzoekers gaven een groep muizen een standaarddieet, en gaven twee experimentele groepen een dieet dat voor dertig procent uit ei-eiwit bestond. De ene experimentele groep kreeg voer zonder biotine, de andere kreeg voer waaraan biotine was toegevoegd. Zoals de onderzoekers verwachtten groeiden de muizen met een biotinetekort minder hard.


Meer biotine, meer IGF-1


Toen ze in het bloed van de biotineloze muizen gingen kijken, zagen de onderzoekers hoe het tekort aan biotine de groeiachterstand had veroorzaakt. De concentratie groeihormoon was weliswaar normaal, maar de IGF-1-spiegel was verlaagd.


Meer biotine, meer IGF-1


De onderzoekers vermoeden dat biotine iets doet met het DNA, het RNA en de eiwitten die het erfelijk materiaal aflezen. Biotine laat cellen meer IGF-1 aanmaken. Maar hoe, daarover laten ze zich niet uit.

De Mexicanen hebben niet onderzocht wat er met de IGF-1-spiegel gebeurt als je muizen gewoon voer geeft, en daar bovenop nog tracteert op een forse dosis biotine.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken