Opgeladen: 15-8-2021
Opgeborgen in: Borstkanker, Kanker voorkomen & overleven, Plantenextracten
Translation: There are tumor inhibitors in lovage (16-8-2021)

De onbekende tumorremmer in lavas

In duizenden tuinen groeit de maggiplant of lavas. De bladeren versterken de smaak van soepen en sauzen, maar bevatten ook stoffen die de groei van kankercellen kunnen afremmen. Onderzoekers uit Iran vermoeden dat in lavas een toekomstig medicijn tegen moeilijk te behandelen borstkankertypes aanwezig is.


De onbekende tumorremmer in lavas


Studie
De onderzoekers, verbonden aan Zahedan University in Iran, stelden borstkankercellen in vitro bloot aan alcoholextracten van lavas (wetenschappelijke naam: Levisticum officinale). Lavas komt van origine uit Iran.

Al eeuwenlang hebben mensen lavas gebruikt als specerij en als een medicinaal kruid. Lavas stimuleert de eetlust, en zou volgens traditionele genezers kunnen helpen om nierstenen sneller kwijt te raken, keelpijn, hoofpijn en gewrichtspijn verminderen en wonden sneller laten genezen. Studies suggereren dat lavas een antioxidante, diuretische, ontstekingsremmende en bacteriedodende werking heeft.

Resultaten
De lavas-extracten verminderden de vitaliteit van de borstkankercellen. Die effecten waren duidelijker in de MDA-MB-468-cellen dan in de MCF-7 cellen.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


De onbekende tumorremmer in lavas

De onbekende tumorremmer in lavas


Lavas vergrootte ook het aantal borstkankercellen dat doodging. Ook dat effect was sterker in de MDA-MB-468-cellen dan in de MCF-7 cellen.


De onbekende tumorremmer in lavas

De onbekende tumorremmer in lavas


MCF-7-cellen lijken op de borstkankertypes die het meest voorkomen. Het is een hormoongevoelig borstkankerceltypes dat gevoelig is voor estradiol, een vaak goed reageert op antioestrogenen.

MDA-MB-468-cellen zijn niet gevoelig voor estradiol, en ook niet voor progesteron. Ze reageren dus niet op behandeling met hormoonremmers. Dit celtype lijkt op de moeilijk te behandelen borstkankertypes die kunnen ontstaan in de latere fases van borstkanker, als de cellen leren hoe ze door de oncologische regimes heen moeten breken.

Mechanisme
Lavas remde het PDE-5-enzym in de kankercellen. In een aantal kankerceltypes is de activiteit van dat enzym verhoogd. PDE-5 schakelt de second messenger cGMP uit. Doordat lavas PDE-5 afremt, hebben cellen dus meer cGMP, waardoor kankercellen misschien zelfmoordenzymen kunnen aanschakelen.

Conclusie
"Levisticum officinale hydroalcoholic extract could be a novel source of drug candidates in breast cancer treatment", concluderen de onderzoekers, "especially for those types of cancer, which there are fewer treatment options and limited markers for pharmaceutical target (no hormone receptor)."

Quercetine?
In de studie staat weinig over welke stoffen in lavas mogelijk zijn betrokken bij de ontdekte kankerremmende werking, maar misschien is quercetine er eentje van. In 2001 bepaalden Deense voedingswetenschappers de flavonoidsamenstelling van een aantal kruiden, en vonden in lavas hoge concentraties quercetine. [Food Chemistry 2001;73(2):245-50.]

Klik op de tabel voor een grotere versie.


De onbekende tumorremmer in lavas


Bron:
Iran Biomed J. 2019 Jul;23(4):280-6.

Meer:
Metastudie bevestigt beschermende werking eetbare paddenstoelen tegen kanker (26-7-2021)
Een anti-kankerfactor in de schil van appels (29-5-2021)
Vasten tijdens chemo brengt borstkanker verder in het nauw (28-5-2021)


4 voedingstips die je helpen borstkanker te overleven Omega-3-vetzuren verhinderen uitzaaien borstkanker naar botten Beetje lichaamsbeweging zorgt voor drastische verhoging overlevingskansen bij borstkanker

4 voedingstips die je helpen borstkanker te overleven
Vrouwen die borstkanker hebben overleefd, verhogen hun kansen als ze vruchtensap uit hun dieet knikkeren maar wel veel bladgroenten, broccoli en blauwe bessen consumeren.

Omega-3-vetzuren verhinderen uitzaaien borstkanker naar botten
Omega-3-vetzuren beschermen tegen borstkanker. En als je al borstkanker hebt, dan zouden ze wel eens de verspreiding van de ziekte over het lichaam kunnen afremmen.

Beetje lichaamsbeweging zorgt voor drastische verhoging overlevingskansen bij borstkanker
Elke dag een half uurtje wandelen is niet veel. Maar het is voldoende.