Opgeladen: 28-5-2021
Opgeborgen in: Borstkanker, Kanker voorkomen & overleven, Deeltijdvasten
Translation: Fasting for a few days makes chemotherapy more effective (28-5-2021)

Vasten tijdens chemo brengt borstkanker verder in het nauw

Als vrouwen met borstkanker hun chemokuren combineren met vasten, worden die chemokuren een stuk effectiever. Tot die slotsom komen Nederlandse oncologen in een humane studie die is verschenen in Nature Communications.

Studie
De onderzoekers verdeelden een kleine honderddertig vrouwen met een betrekkelijk vroege vorm van borstkanker, die zich nog niet over lichaam had verspreid, in twee groepen. De vrouwen kregen 8 chemobehandelingen.

De ene groep at tijdens de behandelingen normaal [regular diet]. De andere groep kreeg 3 dagen voordat de chemobehandeling plaatsvond, plus op de dag van de chemokuur, speciaal voor kankerpatiënten ontwikkelde maaltijdvervangers. Daardoor verminderde de inname van energie tot 1200 tot 200 kilocalorieën per dag [FMD].


Vasten tijdens chemo brengt borstkanker verder in het nauw


Vasten tijdens chemo brengt borstkanker verder in het nauwDe geestelijk vader van de maaltijdvervangers is Valter Longo. Meer over zijn fasting mimicking diet lees je hier.

Moeilijk vol te houden
Vasten is moeilijk, en niet voor iedereen is geschikt. Van alle drie proefpersonen in de fasting mimicking diet kon er slechts eentje het vasten volhouden. Dat zie je hierboven.

Effectiever
Het fasting mimicking diet voor en op de dag dat de vrouwen hun chemokuur kregen verbeterde de effectiviteit van de behandeling.

Toen de onderzoekers stukjes kankerweefsels van voor de chemobehandeling vergeleken met weefsels van na de behandeling, zagen ze de fasting mimicking diet de kans op een afname van het aantal kankercellen met meer dan 90 procent vergrootte met een factor 4.


Eet elke dag 2 appels voor minder cholesterol


Vasten tijdens chemo brengt borstkanker verder in het nauwOok volgens scans van de tumoren was het fasting mimicking diet effectief. Dat verband was weliswaar alleen zichtbaar bij de vrouwen die erin slaagden het dieet vol te houden, maar ben hen vergrootte de drastische caloriereductie de kans op een volledig of gedeeltelijk aanslaan van de behandeling.


Vasten tijdens chemo brengt borstkanker verder in het nauwConclusie
"The results of this study are the first to suggest that fasting mimicking diet cycles are safe and effective as an adjunct to chemotherapy in women with early breast cancer", vatten de onderzoekers hun bevindingen samen.

"These findings together with preclinical data encourage further exploration of the benefits of fasting [...] in patients receiving a wide range of cancer therapies."

Een achtergrondartikel over het inzetten van deeltijdvasten tijdens chemokuren vind je hier.

Bron:
Nat Commun. 2020 Jun 23;11(1):3083.

Meer:
Omega-3-vetzuren verhinderen uitzaaien borstkanker naar botten (9-5-2021)
Bladgroenten, broccoli en blauwe bessen, maar geen sapjes | 4 voedingstips die je helpen borstkanker te overleven (29-3-2021)
Borstkanker overleven met minder & langzamere koolhydraten (15-3-2021)


Intensieve krachttraining reduceert bijwerkingen kankertherapie Koolhydraatarm dieet beschermt vrouwen met borstkanker tijdens chemotherapie Supplement met vitamine D helpt vrouwen met borstkanker overleven

Intensieve krachttraining reduceert bijwerkingen kankertherapie
Als vrouwen met borstkanker tijdens hun chemo's en bestralingen twee keer per week met fikse gewichten hun benen trainen op de leg-press, reduceren ze letterlijk alle bijwerkingen van hun behandeling.

Koolhydraatarm dieet beschermt vrouwen met borstkanker tijdens chemotherapie
Als vrouwen met een gevorderde vorm van borstkanker chemotherapie krijgen, nemen hun overlevingskansen toe als ze overstappen op een ketogeen dieet en verbetert hun lichaamssamenstelling.

Supplement met vitamine D helpt vrouwen met borstkanker overleven
We wisten al dat lichaamsbeweging zonder bijwerkingen de perspectieven van vrouwen met borstkanker flink verbetert.