|
Tuinieren maakt je gezonder Je geestelijke en lichamelijke gezondheid gaat met stappen vooruit als je gaat tuinieren. En dat roepen we niet zomaar, maar na lezing van een inspirerende metastudie die in 2017 verscheen in Preventive Medicine Reports.
Studie De meeste studies waren trials waarin onderzoekers een groep proefpersonen hadden laten tuinieren en een andere groep niet. Soga vond ook een aantal observationele studies, die de gezondheid van een groep tuinierders vergeleek met een groep mensen zonder groene vingers. Studies van het eerste type zijn doorgaans veelzeggender dan studies van het tweede type. Resultaten Lang niet alle studies vonden statistisch significante verbanden, maar de optelsom van alle uitkomsten was dat wel. Klik op de onderstaande figuur voor een grotere versie. Mechanisme Een tweede mogelijke verklaring, die de eerste trouwens niet uitsluit, is dat tuinierders door hun tuin gezonder eten. Een tuin levert verse groenten, fruit en kruiden, waardoor de kwaliteit van de voeding sterk kan verbeteren. Dat geldt dubbel en dwars als de opbrengst van een tuin geen residuen van bestrijdingsmiddelen bevat. Wijzelf, ongehinderd door kennis van zaken, schuiven bij deze graag onze eigen verklaring naar voren. Die is alleen relevant voor de mentale effecten van tuinieren, maar toch. Op een manier die we niet helemaal doorgronden verhoogt tuinieren de activiteit van het 'hersengroeihormoon' BDNF. Conclusie
"The results presented here suggest that gardening can improve physical, psychological, and social health, which can, from a long-term perspective, alleviate and prevent various health issues facing today's society." "We therefore suggest that government and health organizations should consider gardening as a beneficial health intervention and encourage people to participate in regular exercise in gardens." Bron: Meer:
|
|