Opgeladen: 18-11-2017
Opgeborgen in: Levensverlenging & leefstijl, Hart & bloedvaten
Translation: No translation yet

Wil je langer leven? Neem een hond

Mensen met een hond hebben een beduidend lagere sterftekans dan mensen zonder een trouwe viervoeter. Dat schrijven Zweedse moleculaire epidemiologen, verbonden aan de universiteit van Uppsala, in Scientific Reports. Vooral voor mensen die hun vaste lasten niet met iemand anders kunnen delen is het gezelschap een hond erg gezond.

Studie
De onderzoekers volgden 3.432.153 Zweden 12 jaar.

Resultaten
Nadat de onderzoekers met statistische trucs het effect van geslacht, huwelijk, kinderen, woonplaats, leeftijd en inkomen hadden weggepoetst, ontdekten ze dat het gezelschap van een hond de kans op een dodelijke hart- of vaataandoening verminderde met 23 procent, en de kans op sterfte met 20 procent.


Wil je langer leven? Neem een hondDe levensverlengende effecten van het hondenbezit waren groter bij de singles dan bij de Zweden die samenleefden met iemand anders.


Wil je langer leven? Neem een hond"We know that dog owners in general have a higher level of physical activity, which could be one explanation to the observed results", zegt onderzoeksleider Tove Fall in een interview met CNN. [cnn.com november 17, 2017]

Andere mogelijke verklaringen zijn dat de rommel die honden van buiten meenemen naar binnen goed is voor het immuunsysteem, en dat hondenbezitter dankzij hun hond meer sociale contacten hebben.

Toen de onderzoekers hun gegevens uitsplitsten naar het type hond, bleek dat vooral jachthonden de sterftekans verlaagden.


Wil je langer leven? Neem een hondNog niet helemaal zeker
"It is hard to say if there truly is a causal effect", zegt Rachel Bond van het Lenox Hill Hospital in New York City tegenover CNN. Bond werkte niet mee aan het onderzoek.

"This study in particular, excluded patients with heart disease in general, and we know that disabled people may be less likely to own a dog so that really raises the question if owning a dog lead to heart health or is it merely a marker for people who are more likely to have good heart health."

Bron:
Sci Rep. 2017;7:15821. doi: 10.1038/s41598-017-16118-6.

Meer:
Ook honden worden steeds dikker (4-3-2012)
Lessen van onze beste vriend: agressie maakt slank, hersenen verlengen levensduur (25-0-2010)
Kunstenaar eet hond (en vindt het smerig) (30-5-2007)


Langer leven dankzij de gatenkaasbacterie

Waarom we langer kunnen leven als we olijfolie gebruiken

Topsport verlengt het leven

Langer leven dankzij de gatenkaasbacterie
Propionibacterium freudenreichii heeft een levensverlengend effect.

Waarom we langer kunnen leven als we olijfolie gebruiken
Deze onderzoekers gooien het op de secoiridoid polyphenols.

Topsport verlengt het leven
Door al die berichten over drugs, doping, overtraining en ongelukken in de topsport zou je verwachten dat topsporters minder lang leven dan gewone stervelingen, maar...