Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vitamines       Eiwitten       Cerebrogenics       Cacao    

0 1 - 0 6 - 2 0 0 7

  Epicatechine en lichaamsbeweging verbeteren samen het geheugen (BBC 30 May 2007)
Muizen die in een natte proefopstelling een droog plekje hebben ontdekt, onthouden die plek langer als ze de flavonoide epicatechine door hun voer krijgen. Lopen ze elke dag ook nog twee uur in een tredmolentje,
Epicatechine en lichaamsbeweging verbeteren samen het geheugen
dan onthouden ze de droge plek nog langer. Dat schrijven onderzoekers van het Amerikaanse Salk Institute en snoepfabrikant Mars in de Journal of Neuroscience. [J Neurosci. 2007 May 30;27(22):5869-78.]
Epicatechine zit vooral in chocolade. Mars wil graag gezonder snoepgoed gaan produceren [lees: snoepgoed met een gezonder imago - red.] en investeert daarom grif in onderzoek naar de flavanolen in cacao.
De onderzoekers denken dat epicatechine in de hersenen de groei van bloedvaten stimuleert. Dat doet lichaamsbeweging ook. Kennelijk versterken beweging en het plantenstofje elkaars werking.

0 4 - 0 6 - 2 0 0 7

  Vitamine-coke (Reed 04-06-2007) [Offline]
Gezoet met zoetstof, en elk glas bevat vijftien procent van je dagelijkse behoefte aan de vitamines B3, B6 en B12 en de mineralen zink en magnesium. Dat is de nieuwe Diet Coke Plus. Het ding komt net uit de fabriek, maar het heeft al een eigen lemma op Wikipedia. [Wikipedia]
Terwijl de vetzuchtepidemie verder om zich heen grijpt, en de overheden moed verzamelen voor drastische stappen,
Diet Coke Plus
doet de industrie zijn best om te laten zien dat het ook gezonde producten kan maken.
Pepsi komt naar verluidt deze herfst ook met een vitamine-Cola - die Tava gaat heten. [Reed 21-03-2007] [Offline] In Tava zit onder meer vitamine E.
Er komen steeds meer verrijkte producten op de markt. Het wordt steeds makkelijker om een overdosis aan vitamines binnen te krijgen.

0 3 - 0 6 - 2 0 0 7

  Utrechtse onderzoekers maken vlees zonder dieren (Reuters June 01, 2007) [Offline]
Niet echt nieuw, maar kennelijk nieuw genoeg voor persbureau Reuters, dit berichtje over het onderzoek van de Utrechtse onderzoeker Bernard Roelen. Roelen maakt in het lab minuscule varkenslapjes zonder varkens, op basis van stamcellen die ooit uit varkens zijn gehaald.
"Under the process, researchers first isolate muscle stem cells, which have the ability to grow and multiply into muscle cells. Then they stimulate the cells to develop, give them nutrients and exercise them with electric current to build bulk.
After perfecting that process, scientists will then need to figure out how to layer tissues to add more bulk, since meat grown in petri dishes lacks the blood vessels needed to deliver nutrients through thick muscle fibers."
Klinkt mooi, maar wij vragen ons af of dit de weg is die we moeten bewandelen. Want wat voor voedingsstoffen geef je die spiercellen? Vast weer stoffen die je uit dieren moet halen. Waarschijnlijk groeien de Utrechtse cellen op bloedserum van kalveren of zoiets. Als we de aanstormende voedselcrisis willen overleven, zullen juist moeten leren hoe we al onze voeding direct uit planten kunnen halen.

3 0 - 0 5 - 2 0 0 7

  Kunstenaar eet hond (markmcgowan.org) [Offline]
Hij smaakte uitgesproken walgelijk, het corgi-jachthondje dat kunstenaar Mark McGowan opat tijdens een lokale radio-uitzending in Londen. Samen met Yoko Ono, met muziek van de oude Black Sabbath op de achtergrond, at vegetarier McGowan het dier met zichtbare walging op.
Hij smaakte uitgesproken walgelijk, het corgi-jachthondje dat kunstenaar Mark McGowan opat tijdens een lokale radio-uitzending in Londen. Samen met Yoko Ono, met muziek van de oude Black Sabbath op de achtergrond, at vegetarier McGowan het dier met zichtbare walging op.
De corgi is het favoriete hondje van de Britse koninklijke familie. De Britse koningin Elizabeth heeft er de voorbije jaren in totaal zo'n dertig gehad. De vier die ze nu heeft mogen in Buckingham Palace zo ongeveer alles doen wat ze willen.
Met zijn daad wilde de kunstenaar de aandacht vestigen op het wangedrag van de Engelse prins Philip. Die sloeg, samen met zijn adellijke vrienden, in januari 2007 tijdens een jachtpartijtje een vos vijf minuten achter elkaar, totdat het dier overleed. [CBC May 30, 2007] [Offline]
De Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals heeft het geval onderzocht, maar kon geen bewijs vinden. Er komt dus geen aanklacht voor prins Philip.
De corgi op het bord van McGowan was afkomstig uit een fokkerij. Twee vriendinnen van McGowan hadden hem klaargemaakt met appels en uitjes.
Toen presentator Bob Smith van Resonance FM opmerkte dat hij betwijfelde of het echt hond was wat op het bord van McGowan lag, zei de kunstenaar: "It's stinky, it's white-looking, it's not like any meat I've ever seen". [The Age May 31, 2007]
Een ander kunstwerk van Mark McGowan is dat hij met zijn neus een pinda elf kilometer voortduwde langs Downing Street in Londen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken